Vi har hørt det før og kommer sikkert til at høre det igen: Film-røg inspirerer børn og unge til at begynde at ryge. Det bekræftes i en tysk undersøgelse, der offentliggøres i tidsskriftet Pediatrics.
Ud af 2.711 børn og unge på mellem 10 og 16 år i Slesvig Holsten var der tre gange så stor sandsynlighed for, at de unge, der havde set røg på film, selv begyndte at ryge, i forhold til deres jævnaldrene, der ikke var blevet udsat for den korrumperende filmrøg.
Dog viste undersøgelsen også, at faktorer som venners vaner, tobaksreklamer og ungdomsoprør også har betydning for de unges tobaksvaner.
#11 BN 16 år siden
The same old story. ... Det samme var det for min brors vedkommende. Han er dog holdt med at ryge for et lille års tids siden, efter råd fra en læge, hvilket var kom noget bag mig, eftersom han har været kæderyger i mange år.
#12 Skeloboy 16 år siden
Der står jo ikke der er den eneste årsag, eller at alle bliver påvirket af rygere på film.
#13 mar16 16 år siden
hvis en films hovedperson er den typiske almindelige, flinke, fyr så ved man at han ikke ryger. det jo meningen at man skal kunne lide ham og være på hans side, og det ikke alle der kan li at ryge. rygning i film er ikke en afgørende faktor på karakterernes personlighed, men det opfattest negativt, hvis den gode ryger.
hvis vi nu tar en skurk: han må godt ryge, for en anden stereotyp som actionmanden beviser jo at hvis man ryger, så er man jo lidt cool, for det må man jo ikke og man kan dø af det. skurken virker også lidt mere farlig med en smøg i kæften, på denne måde.
#14 jesperhp 16 år siden
#15 filmz-Liou 16 år siden
Godt for din bror.
Jeg holdt selv op med at ryge for et år siden. inden da havde jeg røget i 6 år. tror jeg røg 20 til 30 smøger værd dag afhænglig af mit humør og mine omgivelser.
#7
Korrekt men jeg tror ikke på at unge har 3 gange så stor chance for at begynde at ryge efter at have set rygning i film. Selvfølgelig er der altid tåber der skal gøre ligesom deres favorit karakter fra film eller tv men jeg tvivler meget stærkt på at det er i det omfang.
#13
Det er faktisk ikke engang noget nyt... altså det med at helten er den fornuftige ikke ryger og skurken ryger løs. Naturligvis er det ikke altid sandt men det billede du beskriver er jeg også stødt på før... jeg er dog også stødt på rygende helte så den holder ikke helt. Ved du hvad jeg synes? jeg synes det ville være fedt at se en fuldkommen vandvittig stor rygende helt som insisterede på at rygning var en livsstil samt en fuldkommen vandvittig anti ryger skurk. Desvære bliver det nok ikke i Hollywood.
#16 skinkemaster 16 år siden
#17 smalieux 16 år siden
#18 BN 16 år siden
Og eftersom der selv her i vore dage stadig er ganske mange mennesker, der ryger, ville det virke komplet urealistisk og latterligt, hvis man aldrig på film så nogen der røg! Tag f.eks. en film der foregår blandt forretningsfolk og millionærer eller en film der foregår indenfor forbryderverdenen - her ryges der altså stadig både cigaretter og store, fede cigarer!
#19 gi-jones 16 år siden
Samtidig mener jeg ikke at det kan sammenlignes med vold på film. Rygning fx. er netop en måde at identificere sig med de actionhelte som man aldrig vil leve op til i øvrigt.
Det sagt så mener jeg på ingen måde at lovgivning er vejen ud af problemet. Film er nød til at kunne afspejle samfundet. Men jeg mener bestemt at det må være instruktørenes opgave at håndtere emnet ansvarligt.
#20 BN 16 år siden
Det er nok meget individuelt hvor påvirkelig man er. Og i mange tilfælde har det noget med folks alder at gøre.
Da jeg var yngre, så jeg nok visse filmhelte som forbilleder, som man i det mindste på et eller to områder kunne identificere sig med. ... Idag, hvor jeg er 41 år, ser jeg i stedet i hver (god) film en skildring af forskellige mennesketyper og/eller menneskelige konflikter, hvad enten det nu er skildret i en forholdsvis realistisk film eller i en mere eventyrlig fortælling. Jeg spejder mere efter en god, overordnet morale, som jeg kan sympatisere med, end efter personer, som jeg kan identitificere mig med. Eksempel: Efter at at have set "Heat" har jeg hverken lyst til at blive bankrøver eller politimand. Og ingen kan vist komme udenom, at moralen om, at
Eller - som i tilfældet med Jason Bourne og visse andre (men bestemt ikke ALLE) actionfigurer - lader jeg mig blot underholde (IKKE inspirere), idet jeg m.h.t. disse personers voldelige handlinger, har siddende i baghovedet, at mennesker til alle tider har haft forskellige forudsætninger og forskellig baggrund og befundet sig i forskellige situationer og kriser, hvilket har fået dem til at handle anderledes end jeg måske lige selv ville gøre i en lignende situation. Og derfor kan jeg sagtens leve med at film på den måde afspejler virkelighedens mangfoldighed af mennesketyper og samfundslag.
I øvrigt er der for mig en overordentlig sympatisk morale i såvel Bourne-filmene som 'A History of Violence', hvor voldsomme og voldelige disse film end er, og det er, at ethvert menneske skal have chancen for at lægge et dårligt liv bag sig og - om muligt - rette op på fortidens fejltagelser. Desuden er volden i disse film (og i "Heat") ikke skildret på en forherligende måde, men fremstår tværtimod som noget ubehageligt, frastødende og grusomt, ja, faktisk som noget tragisk, der skaber dybe sår på sjælen og/eller har en negativ og varig indvirkning på de personer, der lever med den til daglig, og deres nærmeste.
Men der er så andre typer film, der mere spiller på en wow-effekt og gør volden til noget smart og cool sådan á la 'nøj, hvor så det fedt ud, da han smadrede ham den ene og pløkkede ham den anden ned' ... Behøver jeg sige Chuck Norris, Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme og Arnold Schwarzenegger? ;-)
Dem har jeg ikke mange rosende ord at sige om. Jeg synes, de oftest virker som hjernedød underholdning.