I dag har vi IMAX, men i 1950’erne så man film i Cinerama, et format, der slår alle andre i bredden. Nu får filmene i det vanvittig format en kortvarig renæssance i Danmark.

Se også: J.J. Abrams skyder “Star Wars: Episode VII” på rigtig film

Med få undtagelser er Cinerama-filmene ikke blevet vist offentligt i mere end 50 år, da det kræver et meget omfattende projektions- og lydsystem at synkronisere filmene og deres syvkanalers lydside. Men i oktober bliver det muligt at se Cinerama-film i Cinemateket, København.

Cinerama er bredformat møder bredformat møder bredformat. Helt bogstaveligt var filmene lavet med tre snurrende filmkameraer monteret side om side, og derefter fremvist med tre fremvisningsapparater, som skulle være i synch. Det samlede spænd var 146 grader eller samme bredde som det menneskelige synsfelt.

Nu er filmene fra Cinerama Inc.’s arkiver i Hollywood renset og perspektiv-korrigeret til vores dages biografer (med buet billedkant for oven og for neden) og lavet til digitale kopier med 5.1-stereolyd.

Du kan læse mere om de eksklusive Cinerama-visninger her.

Følg Filmz på Facebook.Vis kommentarer (4)
Gravatar

#1 Elvira39 7 år siden

Jeg forstår ikke hvorfor nyheden er skrevet som her? Cinerama genopstår jo så netop IKKE når filmene ikke vises i dette format. Jeg ville også mene at det var en tilsnigelse at påstå at man så film i dette format i 50erne da det er meget få der er optaget i formatet så vidt jeg kan læse mig til og det kun blev vist meget få steder. Langt færre end Imax formatet.
Gravatar

#2 David Munch 7 år siden

#1 Filmene vises jo netop i det format? Eneste forskel er at der er én fremviser i stedet for 3.
Gravatar

#3 Elvira39 7 år siden

Filmz skrev:
Men det bliver altså ikke i Cinerama-formatet, at man kan genopleve filmene.
?
Gravatar

#4 Morten Vejlgaard Just 7 år siden

#1 & #2 Det er mig, der havde fejllæst pressemeddelelsen fra Cinemateket. Nyheden er nu tilrettet - beklager fejlen.

Skriv ny kommentar: