Længe har det været forudsagt, at filmforbrugerne vil flytte sig fra fysisk filmforbrug til digitalt. Nu går profetien for alvor i opfyldelse. Indtjeningen på det fysiske filmsalg er faldet med over 25 %, hvis man sammenligner første halvår af 2014 med 2013.

Se også: Blockbuster giver op

Det er særlig salget af DVD-skriver, der falder, hvorimod BD-salget er mere stabilt. Men i og med at Blu-Ray var formatet, der skulle afløse DVD’en, så er det måske der, den største fiasko for det fysiske salg ligger.

Den faldende indtjening kan ikke kun forklares med faldende priser. I første halvdel af 2014 er der solgt over en mio. færre fysiske filmskiver end samme periode i 2013.

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.Vis kommentarer (56)
Gravatar

#21 henrique406 9 år siden

God lyd og et flot billede er halvdelen af oplevelsen ved at se film. Hvis man fjerner det så mister jeg også glæden ved at nyde en film.

Jeg har aldrig forstået dem der bevidst ofrer alt hvad der hedder billed- og lydkvalitet, hvis bare de kan komme til at se filmen før alle andre.

Jeg venter gerne til filmen kommer på BD så jeg kan få den fulde oplevelse og det gør jeg ikke hvis jeg hvert andet sekund skal sidde og græmme mig over et halvsløret billed og mono-agtig lyd.

Senest i går tænkte jeg at bruge aften på et par afsnit af 24 timer inde på ViaPlay. Og de er mestre i at levere ufattelig dårlig pixelerede billeder i peakperioderne. En hverdagsaften efter 20.00 kan man godt glemme alt om bare nogenlunde billedkvalitet.

Så jeg må sige jeg frygter med bævrende knæ den dag hvor halvfesen bitrate-streaming overtager markedet til fordel for god gammeldags kvalitet på et fysisk medie.
Gravatar

#22 dyg 9 år siden

Jeg er helt sikkert en af hovedårsagerne til, at der ikke bliver købt så mange film mere... Det er i hvert fald to år siden, at jeg sidst har købt en film på et fysisk medie. Jeg har lejet nogle stykker via diverse VoD services, og ellers har jeg nøjedes med netflix/viaplay/...

Det er også utroligt sjældent, at jeg hiver nogle af mine mange BD/DVDer frem fra gemmerne. De ligger og rådner op stille og roligt :(
"Og hvem vil ikke gerne guffe Klaus Kinski??" - evermind
Gravatar

#23 bruno 9 år siden

Uanset hvordan fremtiden ser ud, vil der helt sikkert være et marked for kvalitet, det er jeg ikke i tvivl om, det er kun et spørgsmål om hvad formatet bliver.

Laserdisc var ikke tænkt som et format for kvalitetsbevidste filmnørder, men det blev det og det var et format der levede i 30 år. Selv da dvd dukkede op, var LD stadig bedre på mange fronter, især hvis man så film på et lærred eller rigtig store skærme og det ændrede sig først, da masteringen blev bedre, at man ikke sparede på pladsen på skiverne og ikke mindst, da de gode afspillere dukkede op, dem der kunne opskalere.

Dvd'en dør nok først som medie, men der er jo en mulighed for, at BD lever videre som LD gjorde det, men hvor længe - med 4K på trapperne, er det langtfra sikkert, at BD'en, som vi kender den i dag, kan blive ved med at overleve, fordi hvorfor se 1080p på et 4K-tv? Og endnu vigtigere: kan man i virkeligheden se forskel på 1080p og 4K på en relativt lille skærm, 40"-60"?

Så vidt jeg ved, er der blevet præsenteret et 4K BD-format, hvilket sikkert kan holde liv i formatet i et stykke tid fremover, men så står man overfor andre spørgsmål - Gider man at udskifte sin nuværende BD-afspiller med noget nyt, eller kan de eksisterende afspillere opgraderes, så de kan æde formatet? Jeg kan sagtens forestille mig, at spillekonsollerne kan, altså PS4 og Xbox One, men jeg har svært ved at forestille mig, at andre afspillere umiddelbart kan.

Det der giver mest mening for mig, er ren download. De fleste mennesker har efterhånden en enhed i stuen, der kan afspille diverse filmformater, TV'et, spillekonsollen, Apple-TV, Chromecast ect. Film der ligger på en server et eller andet sted, optager ikke fysisk lagerplads, om man har én eller tusind film på en server, er kun afhængig af lagerplads, ikke en udvidelse af selve serveren og det koster ikke ekstra strøm, det koster kun båndbredde, afhængig af hvor mange mennesker downloader filmen.

Smid filmene op i forskellige formater fra SD til 4K, høj billedkvalitet og smid et godt mixet Dolby Digital Plus-lydspor på dem, samt undertekster til alverdens sprog og ekstramateriale, så har man et fornuftigt alternativ til de fysiske skiver. Så kan man samtidig arbejde i retning af en DRM-fri løsning, hvilket jo fungerer for musik, tegneserier og bøger, så kan det ganske sikkert også fungere for film, og man har en billig løsning til små filmskabere, der gerne vil have deres film ud på en billig måde og samtidig tjene penge.

Da HD DVD var fremme, læste jeg nogle artikler om, at DD+ har muligheden for at levere næsten ligeså god lyd som lossless, hvis man bare mixer det ordenligt, så alle vinder.
Gravatar

#24 gi-jones 9 år siden

Enig. Download af film, så man ikke behøver streame dem, ville være et hit. Men jeg tror de er for bekymrede for de frygtelige pirater til at vi nogensinde ser den løsning udbredt.

Men man kunne også godt lave streaming i god kvalitet, hvis man ville. Sikkert bare ikke til 79,- om måneden.

I øvrigt tror jeg at kunstnerne i sidste ende taber på streaming. Jeg bruger i hvert fald væsentligt mere end et Netflix abonnement om måneden nu, men hvis de fysiske medier forsvinder ender jeg jo også i den bunke.
Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.
Gravatar

#25 bruno 9 år siden

gi-jones (24) skrev:
Enig. Download af film, så man ikke behøver streame dem, ville være et hit. Men jeg tror de er for bekymrede for de frygtelige pirater til at vi nogensinde ser den løsning udbredt.


Måske DRM-frit, men både Apple og Google leverer netop denne service og det er ret populært i USA. Især Apples løsning, hvor man fx kan tegne abonnement på en tv-serie og så downloader ens enhed selv de seneste afsnit.
Gravatar

#26 Jb-film 9 år siden

bruno leverer gode indspark til debatten her.

Folk vil bedrages - om det er den nemme mainstreamløsning - modsat: MPEG2 (DVD-kvalitet) overført til købs Blu-ray skiver.

Eller: De sidste ti år er størstedelen (tv som film) indspillet i HD - alligevel "snydes" ofte køberne til udgivelser på primært DVD.

- Begge eksempler som producenterne bør have en løsning på?

Det er meget muligt, at Blu-ray bliver for vor tid, hvad Laserdisc var - men jeg håber det ikke. - En Alfred Hitchcock-klassiker skal nydes optimalt på Blu-ray!

Men skønt jeg ikke er nogen spilnørd, så frister det at købe en Playstation 4 - den har vist det hele og muligheder nok til filmnydelse. - Med mindre den dyre løsning skal vælges som en Oppo.

Men at sikre sig en fremtidssikker ny afspiller, det lever vist på lånt tid med de dommedagsprofetier, som debatten her er præget af.
Gravatar

#27 gi-jones 9 år siden

Jeg synes ikke man kan sammenligne med LaserDisc.

LaserDisc blev overhalet af et format, der på alle måder var overlegent. Kvaliteten var bedre på DVD. Kvaliteten led ikke af skiftet (selvom der pludselig blevet lavet mange flere udgivelser, og dermed også flere dårlige).

Sagen her, er at kvalitet nedprioriteres på bekostning af bekvæmmelighed.
Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.
Gravatar

#28 Ispep 9 år siden

Jeg er i tvivl om, om der er et marked for 4K tv.
Gravatar

#29 Jb-film 9 år siden

gi-jones (27) skrev:
Jeg synes ikke man kan sammenligne med LaserDisc.

LaserDisc blev overhalet af et format, der på alle måder var overlegent. Kvaliteten var bedre på DVD. Kvaliteten led ikke af skiftet (selvom der pludselig blevet lavet mange flere udgivelser, og dermed også flere dårlige).

Sagen her, er at kvalitet nedprioriteres på bekostning af bekvæmmelighed.


Det er lidt som at købe sit tøj i Bilka: Det er nemt og billigt.

Og magelighed vinder desværre for hovedparten af filmnyderne.

Om filmnyderne så er de samme som filmnørderne? Det er så nok der, vi har forskellen på dem der primært streamer og dem der køber deres film på skiver?
- Ja og så dem midt i mellem, som ikke har taget nogen valg.
Gravatar

#30 gi-jones 9 år siden

Jeg køber mit tøj i Bilka. Sådan får jeg råd til film :)
Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.

Skriv ny kommentar: