Foreningen af filmudlejere i Danmark kommenterer nu de danske biografers frygt for mangel på store premierefilm i tiden efter coronakrisen.

Filmz har talt med flere kilder i det danske biografmiljø, hvor der hersker en bekymring for genåbningen af biograferne i Danmark – læs om det her.

Storfilm som “No Time to Die”, “Mulan”, “Fast 9”, “Black Widow”, “Wonder Woman 1984”, “Minions 2” og senest “Top Gun: Maverick” har alle enten fået en senere premieredato eller er udskudt og venter på en ny – hvad skal de danske biografer så vise, når de igen åbner?

”Det er et spørgsmål uden noget godt svar. Coronakrisen er noget, vi ikke har prøvet før – selv under 2. verdenskrig havde biograferne åbent. Det er en 100-års-hændelse,” siger formand for Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID), Mads Nedergaard, til Filmz.

Han repræsenterer de danske filmdistributører, der er ansvarlige for at levere film til biograferne. Og mange af distributørerne har valgt at udskyde premierefilm til slutningen af 2020 eller helt til 2021:

”Jeg kan godt forstå, at biograferne bliver urolige – vi kommer alle til at tabe, men vi skal også passe på, at vi ikke kommer til at mangle film om 12-18 måneder.”

Således har flere Hollywood-selskaber og lokale danske selskaber ikke alene udskudt færdige premierefilm, men de har også set sig nødsaget til at stoppe aktive produktioner med planlagt premiere om et eller to år. Derfor er der behov for at strække de premierefilm, der allerede er færdige.

Mads Nedergaard ser dog også muligheder i fraværet af de mange flytninger:

”Der bliver huller i sommerens premiereplan, som andre kan bruge,” siger FAFID-formanden.

Hvilke titler kan der være tale om? Danske titler som “Undtagelsen” og “Vores mand i Amerika” kan umiddelbart aktiveres hurtigt, da de ikke kræver international koordinering – beslutningen kan træffes i Danmark.

Men så er der også en række titler, der er udskudt uden ny premieredato endnu. Her springer tre Disney-titler i øjnene; “Mulan”, “Black Widow” og “The New Mutants”. Måske kan de aktiveres hurtigt?

Det er alle titler, der vil henvende sig til et yngre publikum. Og det er forventningen hos FAFID, at det netop særligt er de unge, der først igen får lyst til at sidde tæt sammen i en biograf efter coronakrisen.

Den unge målgruppe må dog se langt efter storfilm som “Fast & Furious 9” og “Top Gun 2”, der nu ikke alligevel får en sommerpremiere. Derfor kan det blive nødvendigt at søge inspiration fra Kina.

De kinesiske biografer står med det samme problem, som man vil stå med i Danmark: Mangel på store premierefilm. Derfor planlægger kineserne repremiere på “Avatar”, “The Avengers” og Christopher Nolans “Interstellar”. Det bliver der også arbejdet på i Danmark:

”Der er klart et behov for repremiere, det ved jeg, der bliver arbejdet på – det kan blive et nødvendigt supplement til de premierefilm, der findes, når biograferne igen får lov til at åbne,” siger Mads Nedergaard.Vis kommentarer (3)
Gravatar

#1 Johnny42 3 år siden

De kan jo bare gøre som vi gør i resten af samfundet, HOLD AFSTAND. Man kunne forestille sig få visninger om dagen, hvor man kun må sidde på hver 2./3. sæde/række, og grundig rengørring efter hver forestilling, og hvor man blev lukket ind i små hold, så for mange ikke stimler sammen.

Personligt vil jeg gerne have repremiere på samtlige af Nolans og Tarantinos film. Der er nogle af Nolans tidligste film jeg ikke har set og alle Quentin Tarantinos film fortjener et gensyn i biografen.

Og Blockbusters? Muligvis vil jeg se en Avatar hvis den får repremiere, men det er ikke det der trækker mest i mig.
Gravatar

#2 steadi07 3 år siden

Biografklub Danmark har tidligere været ret hårde i forhandlingerne om premieredato, både "Undtagelsen" og "Vor Mand i Amerika" er inkluderet.. Jeg tænker, at Biografklub Danmark er interesseret i at få folk i biografen hurtigst muligt, men der skal vel ske en eller anden koordinering med dem og så distributøren?
Gravatar

#3 Morten Vejlgaard Just 3 år siden

#2 Der koordineres lige nu på livet løs, hører jeg. Alle har interesse i at få gang i hjulene igen, men der meldes intet konkret ud, før en konkret genåbning annonceres af Mette Frederiksen.

Talte tidligere på ugen med netop Biografklub Danmark om problematikken: https://filmz.dk/biografklub-danmark-melder-ud-om-...

Skriv ny kommentar: