Daisy Diamond
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 8. jun 2008 | Af: kaduffo | Set på DVD







“Daisy Diamond” er først og fremmest en selvreflekterende metafilm, hvor den hjemlige filmbranche udstilles som bundrådden og fyldt med brodne kar og uundgåelige faldgruber. Hvis du virkelig mener noget med det, må du gå hele vejen og gerne lidt til, synes at være den besked, Staho her udbasunerer. Selv indgår han indirekte i filmens handling igennem sit alter ego, når Christian Tafdrups dumme svin par excellence, instruktøren Thomas, for alvor folder sig ud og stiller ublu krav til Annas drømme og håb, ligesom filmen i sig selv også har krævet af den kvindelige hovedrolleindehaver Noomi Norén, at hun giver alt, hvad hun har, fra sig. Det har hun beredvilligt gjort.

Og det gør ufatteligt ondt at overvære. “Daisy Diamond” er nemlig en af den slags film, det tager meget lang tid at ryste af sig, hvis det overhovedet er muligt. Da det hele bliver en tand for meget, og barnegråd i for lang tid har fyldt den spartanske ghettolejlighed, synes udvejen for Anna i ren og skær desperation at være at skille sig af med den fire måneder gamle baby, fordi hun er en klods om benet på vejen mod succes. Det er, hvad hun forestiller sig. Men desperation erstattes af anger og dårlig samvittighed. Staho leger for alvor med det menneskelige sind og de følelsesudbrud, som eksekveres, når mennesket må konfronteres med sine handlinger. Livet er i sandhed fyldt med valg, der har konsekvenser.

Rammerne i “Daisy Diamond” klinger måske en kende hult, men beskeden er reel nok. Der er traditionelt ikke mange lyspunkter at hente hos den tidligere postarbejder fra Ringsted-egnen, Simon Staho, og slet ikke her. Det skulle da lige være det smukt opsatte kammerspil, der mest af alt minder om et teaterstykke og formentligt ville have gjort selv Ingmar Bergman misundelig. I periferien svæver cremen af de danske skuespillere, som grundlæggende leverer glimrende præstationer med enkelte svipsere. Men at instruktøren foretrækker at arbejde med de svenske ditto, det kan man ikke fortænke ham i. Bare se på resultatet her.








Skal liden sættes til Simon Staho, er filmbranchen en forloren størrelse, hvor kravene til de håbefulde talenter er astronomiske, og man aldrig kan ofre sig nok for at opfylde sine drømmes mål. Ethvert valg har som bekendt konsekvenser og er naturligvis styrende for de liv, vi lever. “Daisy Diamond” er fortalt i et minimalistisk billedsprog, men forstår af samme grund med minimale muligheder at ramme lige lukt ned i den menneskelige psykes smeltedigel – der, hvor det gør allermest ondt. Filmbranchen bliver angrebet indefra af en af sine egne, som også vedkender sig et medansvar, og det giver en på en gang fascinerende og dragende, men også grænseoverskridende og frastødende fortælling.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet