En enkelt til Korsør
Udgivet 19. sep 2008 | Af: Benway | Set i biografen
Danske komedier er ikke ligefrem et usædvanligt syn, men det er alligevel ikke så tit, at de formår at skabe nogle personer, man rent faktisk kommer til at holde af. Alt for tit drukner filmenes personer i en uheldig blanding af overdreven falde-på-halen-komedie og behagesyge. Anderledes er det heldigvis fat med “En enkelt til Korsør”, der i højere grad formår at hvile i sig selv.
Velankommet kaster han sig straks over undervisningen i samme ånd og med samme ordforråd som på universitetet, men må hurtigt sande, at i Korsør skal sagen gribes noget anderledes an, hvis undervisningen skal være en succes. Han forsøger sig med en mere direkte og personlig metode og opdager snart, at elverne reagerer mere positivt på den tilgang. Det gælder ikke mindst for den kønne Signe, der kører Taxa ved siden af for at få råd til studierne. Snart er den unge akademiker forelsket til op over begge ører, men sagen viser sig snart at være mere kompliceret end først antaget.
Filmen adskiller sig også fra de gængse af slagsen ved for en gangs skyld at have nogle mere ukendte skuespillere på rollelisten. Carsten Bjørnlund er ikke overvældende karismatisk, men han formår at skabe en sympatisk og afrundet figur ud af akademikeren, og Lærke Winther, kendt fra DR2’s “Normalerweize”, er hans indtagende modstykke og et åbenlyst talent. De to suppleres glimrende af bl.a. Kurt Ravn og Bjarne Henriksen, der begge bidrager med figurer man ikke kan lade være med at synes om, og det er i det hele taget filmens grundlæggende medmenneskelige tone, der er dens primære styrke.
Det er en skam, når nu filmen ellers er et på mange måder sympatisk og menneskevarmt projekt. Instruktøren Gert Fredholm, der tidligere har stået bag bl.a. “At klappe med én hånd” og ikke mindst “Den forsvundne fuldmægtige”, er en kompetent filmmager, men “En enkelt til Korsør” er alligevel en for anonym og hurtigt overstået oplevelse. Man hygger sig med personerne, mens den er i gang, men filmen kommer aldrig derhen, hvor historien for alvor bliver vedkommende. Velmenende er den bestemt, men jeg er bange for, at man næppe vil huske den meget længere, end det tager at rejse med toget fra København til Korsør.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet