Eventyret om Despero
Udgivet 6. mar 2009 | Af: filmz-maelström | Set i biografen






”Det gør ikke noget at være født i andegården, når bare man har ligget i et svaneæg”. Sådan lyder H. C. Andersens måske bedst kendte morale, og skulle den findes et sted i dag, kunne det være i “Eventyret om Despero”, hvor den lidet menneskeafholdte gnaver Obskur må lægge øre til ”En rotte er en rotte, og så er det ligegyldigt, hvor den kommer fra”. “Eventyret om Despero” tager det klassiske eventyr op til revision i en fortælling, ikke om svaner og ænder, men om mus og rotter.


Kongen af Dor sidder gennem hele historien i sorg og spiller lut, mesterkokken af den årlige suppedag triller tommelfingre i kælderen, prinsesse Ært (med endnu et vink til H. C. Andersen) virker i sin anonymitet som en parodi på en prinsesse, dog uden humoren som i “Shrek”, og en kokkeassistent bestående af grøntsager og frugt (ja, virkelig) gør forvirringen komplet. Hvorfor koncentrerer historien sig ikke om hovedfiguren Despero, der lægger navn til filmen? Der er simpelthen for mange ligegyldigheder at holde styr på, specielt for børn.







Historien om Despero, der skal redde en prinsesse fra at ende som rotteføde i en fangekælder, er modig og egentlig lidt uhyggelig. Hun bliver taget til fange af Obskur, der oprindelig var en sød rotte, og skal henrettes i rotteriget, hvor alle oprindeligt var søde rotter. Det er mildest talt rodet og meget svært at følge udviklingen fra god til ond og tilbage til god (tror jeg da) ligesom med grisekonen Sis, der ikke skyer nogen midler for at få fingrene i prinsessens krone. Rotter, der spiser mus; rotter, der spiser mennesker; og katte, der spiser mus og rotter er barske løjer, og det er friskt at en animationsfilm tør udfordre den sikre Disney-skabelonsfilm, men “Eventyret om Despero” er alt for usikkert udført.
Er Despero så mand eller mus, som der bliver spurgt i filmen? De dystre temaer om udstødelse, kollektiv frygt og fatale konsekvenser er i hvert fald ambitiøse nok for de små. Filmen har også en ret unik tegnestil, der giver et friskt alternativ til Pixar/Disney-dominansen, men på grund af det massive rod af en historie vil den synålsfægtende mus hurtigt blive glemt.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet