Forfalskerne
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 4. jul 2008 | Af: The Insider | Set på DVD







Markovics lader os se Sorowitschs medmenneskelighed og sårbarhed skinne igennem i glimt, hvorfor den ellers tilsyneladende excentriske og kyniske protagonist aldrig bliver usympatisk eller uinteressant. Devid Striesows prisbelønnede præstation som kz-lejrens anfører Friedrich Herzog er også udmærket, selvom han i få tilfælde får Herzog til at virke lettere karikeret takket være lidt for mange nervøse træk på smilebåndet. Bedre er den fremragende, 23-årige Sebastian Urzendowsky, som spiller en ung knægt i lejren, der får tuberkulose. Og tyske August Diehl er eminent og utrolig intens som den principfaste Adolf Burger – den eneste af historiens karakterer, som eksisterede i virkeligheden, og hvis selvbiografi er filmens forlæg. Men “Forfalskerne” er meget ujævn.

Og filmens største problem er, at den aldrig for alvor formår at tydeliggøre betydningen af falskmøntnernes dont. Først lige inden filmen slutter, konstaterer en knastør stemme, hvor mange penge bedragerne trykte, og hvilken effekt arbejdernes sabotage havde på produktionen. Men vi får aldrig virkelig lov til at se, høre eller mærke, hvordan arbejdernes indsats påvirkede krigen. Til tider virker falskmøntnerarbejdet som et fortrængt element i en film, der tager munden lidt for fuld i sit forsøg på at overgå klassikere som “Pianisten” og “Schindlers liste”. Det er især en skam, når nu filmen berører et så ukendt og fascinerende emne.









“Forfalskerne” er en hæderlig, men traditionel film om en gruppe falskmøntneres liv i en kz-lejr under 2. verdenskrig. Den tegner til tider et bevægende og rystende portræt af jødernes vilkår, men man kommer sjældent under huden på karaktererne, og betydningen af arbejdernes indsats bliver aldrig tydeliggjort tilstrækkeligt. Hverken udgivelsens transfer eller lydspor er noget særligt, og der medfølger stort set intet ekstramateriale.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet