Gå med fred Jamil
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 2. jan 2009 | Af: kaduffo | Set på DVD






De kritiske røster har været mange og forskelligartede. Men budskabet har været fælles for dem alle: Dansk film savner den iltre vitalitet og det ukuelige vovemod, som igennem afprøvning og overskridelse af grænser gjorde halvfemsernes filmmageri til en uforglemmelig succeshistorie. Derfor er det livsbekræftende og betryggende, at der stadig er danske filminstruktører, som tør gå andre veje. Det gør den debuterende spillefilminstruktør Omar Shargawi, der med “Gå med fred Jamil” har lavet en infam og ondskabsfuld film, hvis lige næppe er set siden Nicolas Winding Refns mesterlige “Pusher”.

Siden da er både hans familie og altså også moderens banemand flygtet til Danmark fra krigens rædsler. Men nissen flytter med, og snart er en mere personlig krig videreført til de københavnske gader og stræder, hvor det er øje for øje og tand for tand, der er den gældende metier. I Jamils omgangskreds har det været forventet, at faderen hævnede sin hustrus død, og da dette ikke blev indfriet, måtte Jamil tage affære for ikke at tabe ansigt. Spørgsmålet om ære vejer tungest, og selv om den altoverskyggende hovedperson undervejs får moralske skrupler og helst vil klinke skårene med far og kæreste og desuden værne om sin egen søn, så er det ikke lige til. For baglandet ånder ham i nakken med krav om nye hævndrab.

I lyset af efterårets mange skudvekslinger med arnested i samme bydel, så har “Gå med fred Jamil” en vis aktualitet, om end udgangspunktet for stridighederne formentligt er et andet. Ikke desto mindre synes mekanismen at være den samme. Vold avler vold. Ingen har lyst til at stå som den store taber uden æren i behold i de interne stridigheder, som dikterer slagets gang. Derfor kan “Gå med fred Jamil” måske give et indblik i, hvad polemikken i dybeste forstand handler om. Men Omar Shargawi har også en anden og mere interessant dagsorden med sin film. Den er nemlig et nuanceret indblik i en fremmed kultur med ophold i Danmark. Og der har vi med blik for familierelationerne meget at lære.

Imellem linjerne er også de mellemøstlige sæder og skikke og naturligvis religionen. Der ligger deri en understregning af, at Islam ikke bare er en religion, som de fleste måske har indtryk af. “Gå med fred Jamil” er med til at tegne et nuanceret billede af både forskellighed og racisme, af æreskrænkelse og af opdragelse. Hvis flere danske film rent faktisk havde det fornødne mod til at skille sig ud, ville det nok ikke stå så skidt til for dansk film endda. Det er sjældent, at man af en dansk film er grebet i hjertekulen til allersidste sekund. Det er man her.

“Gå med fred Jamil” kan opleves i det forholdsvist skarpe anamorphic widescreen 2.35:1-format, der ikke er uden enkelte mislyde. Myrer i billedet forekommer flere gange undervejs og snavs ligeså. Herudover er edge-enhancement, digitale forstyrrelser og udtværinger ikke til stede i nævneværdigt omfang. Farvetemperaturen holder sig konstant, og kontrasten er trods udsving også en forholdsvis stabil faktor. Generelt er der tale om et udmærket transfer.
Et hak bedre er imidlertid den dansk- og libanesisksprogede lydside, der udspringer i de to Dolby Digital 2.0- og Dolby Digital 5.1-lydspor. Dialogen er tydelig og præges aldrig af overstyringer, ligesom den ikke drukner i den stemningsskabende og østligt inspirerede underlægningsmusik. I tilgift er atmosfæren velgennemarbejdet og supplerer endda med enkelte vellykkede effektlyde.
Til gengæld er der ikke meget at komme efter iblandt ekstramaterialet. En fraklippet scene, en trailer og en musikvideo suppleres af tre klip fra den kortfilm, der oprindeligt agerede oplæg til nærværende film. Det kan undre, at der ikke gives mulighed for at se kortfilmen i sin helhed.







Trods dystre prognoser ser det ikke helt sort ud for dansk film. Omar Shargawi kan meget vel være en del af redningsplanken og er under alle omstændigheder et navn, vi skal holde øje med. Med “Gå med fred Jamil” har den unge skuespiller og instruktør skabt et nærværende og væsentligt værk, der qua sin dynamik, skuespillet og fortællingen giver håb om en lovende fremtid for dansk film.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet