Porco Rosso
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 21. dec 2009 | Af: DjBeau | Set på DVD






Her i Vesten er Hayao Miyazaki efterhånden blevet synonym med den stærke, japanske animé-tradition. Mange vil kunne nikke genkendende til titler som “Det levende slot”, “Prinsesse Mononoke” og selvfølgelig den meget roste “Chihiro og heksene”, som alle er produktioner fra instruktørens succesrige selskab Studio Gibli. På trods af at animébølgen med Miyazaki i spidsen først på det seneste har gjort sit indtog hos et bredere publikum end blot tegnefilmnørder, er hverken genren eller Studio Gibli nogen vårunge. I denne omgang skal det handle om “Porco Rosso”, som er en relancering af Miyazakis eventyr fra 1992.

Dette er en meget, meget mærkelig historie. Til at starte med springer det selvfølgelig i øjnene, at vores lidet moralske helt er en gris. Det er der for så vidt ikke noget galt med – vi har som publikum været vidner til langt særere ting. Men på intet tidspunkt kommer der en forklaring på, hvordan det er sket eller for den sags skyld et oplæg til en fortolkning af denne spektakulære begivenhed. Således lægges stilen i “Porco Rosso”, som i modsætning til de fleste af Miyazakis film ikke er tiltænkt et børnepublikum. Filmen befinder sig meget langt fra Studio Giblis vestlige pendant Pixar og giver ingen moraliserende pointer fra sig, men er derimod et langt sammensurium af fantasifulde påfund, af hvilke publikum selv må udlede mening.

Som læseren måske kan fornemme, kræver “Porco Rosso” mere af seeren, end vi normalt er vant til, når vi ser tegnefilm. Det er naturligvis ganske forfriskende, og her i Vesten kunne vi lære noget af japanerne, der i langt højere grad betragter tegnefilmmediet som en udtryksform, der ikke nødvendigvis skal appellere til børn. Således lykkes det trods filmens manglende røde tråd at skabe et interessant univers, som taler til den opmærksomme og historisk bevidste beskuer. Det portrætterede mellemkrigs-Italien bliver et vidnedsbyrd om Miyazakis anskuelse af verden som en mytologisk legeplads, der kan formes efter forgodtbefindende, og det er ganske interessant at se et asiatisk funderet farverigt bud på en vestlig, historisk periode.


Præsenteret i anamorphic 16:9. Filmen bærer præg af at være overført fra en gammel filmrulle. Der er en del ridser og støj, og i mange scener er der farveforvrængninger i venstre side af billedet – det ligner næsten, at filmrullen har fået falsk lys. Kontrasten er fin, men farverne har af og til lidt udsving. Man aner en snert edge enhancement, men udtværing og andre komprimeringsfejl forekommer ikke.
Dolby Digital 2.0. Den digitale feinschmecker vil naturligvis straks gå i flæsket på lydsiden, da vi må “nøjes” med et stereospor – ja ja, man bliver jo lidt forvænt i disse audio-visuelle forkælelsestider. Det generelle lydbillede har som forventet ikke nær så veldefinerede elementer som et surround-spor. Dialogen er udmærket, men især de dybere frekvenser har lidt overlast. Der er simpelthen ikke smæk nok nok på bassen i kampscenerne, som kommer til at virke en tand dovne.

Ud over en håndfuld trailere følger et storyboard i filmens fulde længde med. På trods af at lydsiden er lagt på for at tilføje en ekstra dimension, skal man nok være overordentligt interesseret i tegning og animation for at finde denne feature spændende.






Miyazaki må efterhånden siges at være kommet i fint selskab blandt filmkunstens store mestre. Med et samlet anmelderkorps i ryggen tordner han frem med sine flotte og originale film, som ofte er både kunstneriske og økonomiske succeser. Men man kan ikke ramme plet hver gang, og “Porco Rosso” er bestemt ikke en af instruktørens bedste. At lyd, billede og ekstramateriale heller ikke er i top, placerer ikke ligefrem denne skive øverst på ønskesedlen. Men er man Miyazaki-fan, skal man jo nødigt have et hul i samlingen.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet