Seraphim Falls
Udgivet 3. feb 2008 | Af: kaduffo | Set på DVD







Undervejs udskiftes førnævnte sneklædte skove med gold ørken, ligesom de to mænds psyke og moral også undergår en udvikling og afmatning om end ikke af helt så prægtige dimensioner, som de panoramiske vidder tilbyder. Det tæller med til filmens absolutte styrkeforhold, at det takket være plottets udvikling først meget sent er muligt at tale om en decideret adskillelse af den gode og den onde, mellem en placering af sympatien og antipatien. Måske skyldes det, at filmens konstruktion – heldigvis – ikke forholder sig endeligt til en domfældelse og fordeling af ret og uret, før den sidste kugle er affyret, den sidste kamp kæmpet.

Undervejs løftes sløret for den hemmelighed, der i første omgang lægger grund til de to mænds fejde. Skeletterne i skabet bliver luftet og er egentlig en rimelig baggrund for filmens tilbliven. Underspillet er instruktørens udtalte trumfkort, og det er da heller ikke her, “Seraphim Falls” trods de kraftige energiudladninger halter en smule. Meget ligger i det uforsagte og i de slette miners spil. Det er en fryd at opleve elektrificeringen og de stormfulde udladninger mellem Gideon og Carter, når de står over for hinanden, mand til mand. Men helt i samme tråd fungerer det fortiede nu også ganske fornuftigt hver for sig hos den ensomme bjørnejæger Gideon på flugt og hos Carter, der har hentet hjælp i fire oppassere.

“Seraphim Falls” har sine øjeblikke og tegner et upåklageligt billede af menneskets møde med naturen, hvor mænd var mænd og selvtægt dagens orden i Guds frie natur. Knap så fri har instruktøren valgt at bevæge sig i forhold til genrens velkendte formler og rammer, og netop derfor tilbyder “Seraphim Falls” ikke sin genre nævneværdigt nyt. Men en velfungerende western er det ikke desto mindre. Filmen forholder sig nøgternt til sine forgængere, og med to så kompetente herrer i hovedrollerne, går von Ancken ikke helt galt i byen.








“Seraphim Falls” er et befriende og tiltrængt eksempel på de westerns, der efterhånden er for få af. Og så er filmen tilmed en velfungerende anerkendelse af for længst afdøde tyske F. W. Murnaus unikke ekspressionistiske stil i den epokegørende “Sunrise”, som efterhånden har mere end firs år på bagen. Herudover tilbyder filmen ikke nyt til genren, men er ikke desto mindre et triumferende opgør mellem to mænd, hvor hævn er det bærende motiv i menneskets møde med Guds vilde natur.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet