Stop-Loss
Udgivet 19. jun 2008 | Af: filmz-Tyde | Set i biografen







Alle disse mere eller mindre tilfældige møder præsenteres via Kings synsvinkel og i forhold til andre film, der har dækket konsekvenserne af USA’s tilstedeværelse i Irak, er denne films primære mål at belyse soldaternes svære position i konflikten. Filmen tager sit texanske miljø og de unge soldaters levestil seriøst. Valget af Texas som baggrund og texanere som protagonister for historien sætter også ganske effektivt debatten om grænserne for loyalitet og patriotisme på spidsen. Deres forestilling om det land, de har tjent, og de værdier, de har forsvaret, krakelerer hurtigt særligt for King, som han bevæger sig igennem undersiden af det amerikanske samfund på vej mod den politiske top.

Filmens stil er ganske følelsesladet og fokuseret på at portrættere den emotionelle situation, som soldaterne befinder sig i på nærmeste hold. Filmen bærer derfor i perioder nærmest mere præg af at være en ungdomsfilm frem for en politisk drevet historie. Kimberley Pierce er en dygtig personinstruktør, og hun får hevet en mere end tilfredsstillende præstation ud af Ryan Phillippe i hovedrollen som den frustrerede King. I rollerne som Kings bedste venner er både Channing Tatum og Abby Cornish nærværende og troværdige, men det er Joseph Gordon-Levitt og Victor Rasuk, der leverer de mest mindeværdige præstationer i deres mindre roller som henholdsvis traumatiseret og invalideret soldater. De giver filmen en yderligere grad af tragisk resonans.







“Stop-Loss” er langt fra en perfekt film, men den undgår de værste klicheer i udviklingen af dens karakterer og plot. Vigtigst af alt fanger filmen en rå nerve af forargelse og en følelse af svigt hos soldaterne, den portrætterer. I modsætning til en film som f.eks. Paul Haggis’ “In the Valley of Elah” er “Stop-Loss” ikke en film med et bestemt budskab, den vil have banket igennem til sit publikum. Det, der sker for soldaterne, er uretfærdigt, men samtidig portrætteres disse soldater og deres baggrund så klart, at man forstår deres bevæggrunde, og hvorfor de er havnet i den situation, de er i i første omgang. Personerne synes vigtigere end den politiske pointe, og det klæder filmen som helhed.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet