This is England
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 9. aug 2008 | Af: kaduffo | Set på DVD






Den britiske instruktør Shane Meadows stod for en mindre årrække siden bag den middelmådige “Once Upon a Time in the Midlands”, som ikke efterlod sig noget større aftryk. Det gør derimod filmmagerens tankevækkende og ufravigelige “This is England”, som på faretruende vis tager temperaturen på Margaret Thatcher-imperiets England i fattigfirserne. Det er bestemt ikke uden pointer, når vi følger livets gang hos en gruppe unge i et arbejderkvarter i en forstad til London, mens indvandrerdebatten raser, og den uforståelige krig på Falklandsøerne kæmpes langt hjemmefra. Set med nutidens briller vil nogle nok mene, at ikke meget har ændret sig.

Shaun er hovedkarakteren i en afsøgende film, hvor den typiske engelske teenagers identitet og famlende usikkerhed i forhold til det vordende voksenliv, den politiske stillingtagen og den blomstrende kærlighed sættes på hårde prøver. Er man vitterligt nødt til at bære en maske for at eksistere? Det gør for eksempel den kejtede Smell, som bliver Shauns kæreste, selv om hun er et par hoveder højere end ham og vistnok også har et par år mere på bagen. Tilfældigt havner Shaun iblandt en klike skinheads, som ledes af den sympatiske Woody og dennes underskønne kæreste Lol, hvor fest og tidsfordriv frem for politisk stillingtagen sætter dagsordenen.

Stærkest er skuespillet, og det er hævet over enhver diskussion, at var det ikke for præstationerne fra særligt unge Thomas Turgooses Shaun og Stephen Grahams Combo, så havde filmen næppe haft samme attraktion. De er begge uimodståeligt troværdige, hudløst ærlige og fremstår som hårdhudede og samtidig skrøbeligt usikre mandspersoner. De løfter om nogen “This is England” op på en piedestal til en gribende historie om at befinde sig i en identitetskrise, når man vokser op, som teenager og – i Combos tilfælde – når den første ungdom er forbi, i et land, der har sin egen form for identitetskrise. England er i den grad et land i krig, både nationalt og internationalt, både politisk og individuelt.

Filmen er beskidt og upoleret udført. Tonen er rå og uforsonlig. Og sammen med de mange britiske rock- og punknumre, der kører på sidelinjen, giver det helheden et nødvendigt udtryk. Historien i sig selv er for så vidt fortalt før, men ikke med de præmisser, som her er på spil. Trods den rå tone har “This is England” et bredt fundament at arbejde med, og den fremelsker sågar de lyriske passager, når Combo massakrerer den tidligere frænde, den farvede Milky, som er katalysator for alle de værdier, han ikke selv besidder. Med et gøres menneskets allergrimmeste skyggesider til stueren poesi, og derfor går det lige ind i hjertekulen. “This is England” er så absolut en af de væsentligste og stærkeste film fra det britiske kontinent i årevis, især med nutidens politiske scene fast forankret i baghovedet.

Filmen præsenteres visuelt i et rimeligt anamorphic widescreen 1.85:1-format, hvor både farvetemperatur og kontrast forholder sig stabile. Der er ikke eksempler på hverken digitale forstyrrelser eller udtværinger, men edge-enhancement har derimod indfundet sig i mindre målestok, dog fortrinsvis i de lysere scener. I de døende minutter forekommer myrer i billedet, men generelt er der tale om et ganske udmærket transfer.
Udgivelsen er ganske velassorteret på lydsiden, og således er der mulighed for at vælge imellem de tre engelsksprogede Dolby Digital 2.0-, Dolby Digital 5.1- og DTS-lydspor. Mest bemærkelsesværdigt er det melankolske og tilbagelænede score, som ofte står i skærende kontrast til billedsidens handlinger. Det er voluminøst, men overdøver aldrig den tydelige dialog og den detaljerede atmosfære. Prikken over i’et er de rene effektlyde og de indtil flere vellykkede lydpanoreringer.
Ud over en trailer for filmen indeholder denne udgivelse et fængslende og også ret underholdende kommentarspor med instruktør Shane Meadows, producer Mark Herbert samt filmens stjerne in spe, Thomas Turgoose. Desværre er det ikke helt nok.







Britisk film har de senere år ikke imponeret, men alligevel kommer der fra fastlandet enkelte skumsprøjt, som gør sig bemærkede og vækker opsigt på den internationale scene. Det var tilfældet med David Mackenzies mageløse “Hallam Foe”, og det er bestemt også tilfældet med “This is England”. Historien er i sig selv ikke noget særligt, men med det lys, den sættes i, og med det mesterlige skuespil, så bliver den det.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet