Time
Udgivet 5. jul 2007 | Af: filmz-Tyde | Set i biografen







Den selvlærte instruktør Kim Ki-Duk er om nogen en filmmager, der forstår at kombinere sine billeder med de historier, han fortæller, så det går op i en højere filmisk enhed. Filmmediet synes at passe perfekt til hans historier, med deres fokus på de ordløse aspekter af menneskelige relationer.

Med fokus på de emotionelle konsekvenser af plastikoperationer formår “Time” at nå udover det følelsesmæssige navlepilleri og kæresteskænderierne over kaffekoppen, der ofte er at finde i kærlighedsdramaet, og i stedet inkorporere det omkringliggende samfund som en del af grundlaget for parforholdets krise. Den konstante jagt på det nye og spændende synes ikke blot at være en personlig brist for Ji-woo og Seh-hee, men er tilstede i alle lagene af samfundet. Her er fysisk identitet blevet en udskiftelig vare på linje med tøj og musiksmag. Men betyder denne konstante forandring overhovedet noget, hvis det, der ønskes forandret, er en mangel i den indre personlighed? Vil vedkommende i stedet ikke bare være dømt til at begå de samme fejltagelser blot i nye klæder og krop?







Igennem “Time” sidder Ji-woo og klipper på filmen “Tomme huse,” en anden af Ki Duks film, der også omhandler både en forsømt kvinde og problematiske parforhold. Men hvor der i den film blev fundet fred i tavsheden mellem mennesker, og det nærmest blev grundlaget for det sunde parforhold, er det usagte kvælende i “Time”, som vi følger den mere og mere paranoide udvikling i forholdet mellem Ji-woo og mindet om Seh-hee.
Der er flere temaer, som går igen fra Kim Ki Duks tidligere værker i “Time”, men desværre formår filmen ikke helt at skabe den samme stemning som nogle af den koreanske instruktørs bedste film, både på grund af en bevidst ujævnhed i plottets struktur, hvor historien flere steder er tæt på at gå lidt for meget i stå, og også fordi “Time” i sidste ende ikke forløser lige vellykket de mange temaer, den ender med at behandle. Men med alle sine kritiske vinkler på både parforhold og samfundets fokus på ydre værdier formår filmen dog stadig at sætte et væld af tanker i gang hos tilskueren.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet