Udvandrerne – Nybyggerne
Udgivet 6. jun 2006 | Af: kaduffo | Set på DVD







I det lange løb lægger de uværdige forhold da også kimen til en spæd opstand, hvor særligt Karl Oskar og den trodsige lillebror Robert (Eddie Axberg) har fået mere end nok. Tankerne går mod det forjættede Nordamerika, hvor alle efter alt at dømme er lige, fremtidsudsigterne åbne, og ingen er illoyale. De store drømme får hurtigt ben at gå på, og en efterhånden anseelig skare af smålandske bønder drager snart ud på en farefuld skibsfærd for at opnå bedre levevilkår – en færd ikke alle kommer til at overleve, men de som gør, får en opportun lejlighed til at starte på en frisk.

“Udvandrerne” og “Nybyggerne” er to fortløbende eposer om en svunden tid i vores svenske naboers historie. De to værker er imidlertid umådeligt meget mere end blot det, øjet umiddelbart ser. Således indfanger Jan Troell med sit evigt insisterende billedsprog og skuespillernes underspillede retorik en påtrængende eksistentialisme i de skildrede personer qua et evigt nærvær af fattigdom, sygdom, død og ikke mindst en magtfuld kirke. For det enkelte individ handler det simpelthen om en større forståelse af tilværelsen på godt, men allermest på ondt.
Det er helt eminent skildret, men ville formentligt aldrig komme til at funkle på samme måde uden Troells frapperende billedsprog, hvor han, som kun de allerfærreste, har en udsøgt forståelse for at bruge kameraet som pensel. Særligt “Nybyggerne” udmærker sig på det nærmeste malerisk, når den utraditionelle klippestil indgår i et flamboyant samspil med den til lejligheden komponerede underlægningsmusik for at visualisere Roberts søgen efter guld.








Både “Udvandrerne” og “Nybyggerne” har for længst, ganske fortjent vel og mærke, opnået status som noget helt særligt i svensk film. Filmene evner som få at skildre den svenske kulturarv og samtidig have et blik for individet og de eksistentielle kræfter, der var på spil i en tid, hvor liv, død samt kirkens magt var allestedsnærværende. Særligt imponerende er Troells helt unikke arbejdsmetode, når han skabte filmkunst ved, i bogstaveligste forstand, at bruge kameraet som pensel. For de sultne fans er denne udgivelse desuden suppleret af en gribende dokumentarfilm, der retrospekt forsøger at indfange filmenes unikke magi.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet