Hvilke instruktører er filmhistoriens bedste? Spørgmålet er plat, det kan aldrig måles, og vi bliver aldrig enige. Alligevel kan vi godt blive nogenlunde enige om, at en Francis Ford Coppola, Roman Polanski, Sergio Leone, Andrei Tarkovsky, Steven Spielberg, Billy Wilder, David Lean, Woody Allen, Alfred Hitchcock og Stanley Kubrick er i puljen af de helt store.

De har alle lavet mere end en og to film, der er blevet mejslet ind i den herlige filmrulle, vi kalder filmhistorien. Men kigger man nærmere på den filmrulle, de officielle lister – som f.eks. Sight & Sounds – lavet af kloge filmfolk, så skulle man tro, at de bedste film blev lavet inden murens fald. At der ikke findes nogen af de helt store filmfolk i vores levede nutid.

Måske er det, fordi vi ikke er gode til at anerkende genier, imens de skaber – bare spørg Mozart. Vores tids film-Mozart er brødre. Coen-brødrene kaldes de. Ved sidste års filmfestival i Cannes – hvor de tidligere har vundet Guldpalmen med “Barton Fink” – mødte anmelderne deres nye film, “Inside Llewyn Davis”, med et skuldertræk – det var da en ok Coen-film. En ok Coen-film, der vel at mærke løb med andenpladsen på festivalen og lutter positive anmeldelser efterfølgende.

For det er der, vi er i dag. At en ok film af brødrene er en af årets bedste film. En ok Coen-film er på et niveau, som de fleste instruktører stræber efter en hel karriere. De fleste mislykkes. I deres 30 år som filmmagere har de ret beset kun lavet to film, der ikke var blandt de bedste, det år de kom ud.

Det kan hverken Francis Ford eller Spielberg prale af. Det er vel kun Hitchcock, der kan måle p…okalhylde i kvalitet med brødrene, hvis filmene sættes op og ses fra en ende af. Han, Hitchcock, blev for øvrigt heller ikke hyldet og sat rigtig pris på, da han var på toppen af sin karriere. Billig suspense, sagde man om hans film.

Det har du chancen for nu. At hylde og sætte pris på. Ikke Hitchcock, men brødrene Coen. Sæt pris på dem, de er i en liga for sig selv, om 30 år vil de blive set tilbage på som nogle af dem, der tilhører puljen af de helt store, hvis de da til den tid ikke har fået en pulje for sig selv.

Hvad mener du?Vis kommentarer (65)
Gravatar

#1 Skeloboy 8 år siden

Jeg er helt enig.

Nu hører jeg til dem, der synes at Ladykillers og Intolerable Cruelty er fine film - dog blandt de svageste fra deres side. De går sjældent fejl af noget som helst og ikke mindst er de altid originale.

Jeg har ofte tænkt på, hvilke skuespillere/inder og instruktører, der vil blive hyldet som Lean, Wilder og Hitchcock fra vores tid. Og det er selvfølgelig svært at spå om, men Coen-brødrene er helt sikkert blandt dem.

Martin Scorsese
Steven Spielberg

Er helt sikkert også blandt dem, der vil blive hyldet som de allerstørste.
http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/Skeloboy
Gravatar

#2 Ispep 8 år siden

De er en liga for sig. Fargo, NCFOM og Big Lebowski... Alene de tre værker taler et tydeligt sprog.
Gravatar

#3 BN 8 år siden

Ispep (2) skrev:
De er en liga for sig. Fargo, NCFOM og Big Lebowski... Alene de tre værker taler et tydeligt sprog.


Ja, kedsommelighedens sprog.

Coen-brødrenes film er generelt vildt overvurderede.
http://beautifulnight.aurovine.com/
Gravatar

#4 Ispep 8 år siden

Du er da helt forkert på den, dit får!!
Gravatar

#5 BN 8 år siden

M .... Næææææh!
http://beautifulnight.aurovine.com/
Gravatar

#6 Ispep 8 år siden

#5

Hehe! Du er måske ikke til de mere skæve universer?
Gravatar

#7 Fredag 8 år siden

Jeg er enig med artiklen og Istap!
Gravatar

#8 MuManden 8 år siden

Jeg er vild med Coen brødrenes film.
http://profiles.us.playstation.com/playstation/psn/profiles/MuManden
Gravatar

#9 BN 8 år siden

Ispep (6) skrev:
#5

Hehe! Du er måske ikke til de mere skæve universer?


Jeg har forsøgt at se det særlige i brødrenes univers (som dog ikke er det eneste skæve af slagsen, skal jeg lige hilse og sige), men har indtil videre kun fået fra utilfredsstillende til middelmådige/rimeligt gode oplevelser - ikke nogen "WOW!"-oplevelser.
http://beautifulnight.aurovine.com/
Gravatar

#10 Fredag 8 år siden

BN (9) skrev:
ikke nogen "WOW!"-oplevelser.
Hvorfor ikke? Er der for få følelser på spil, som udtales, eller mangler du sympatiske ID personer (hvis du kan sætte ord på hvorfor?)

Skriv ny kommentar: