Franchises er blevet en fast og stadig større del af filmens verden. Kendte varemærker får kunder i butikken, siger de. Derfor er der i 2014 gamle kendinge på biografprogrammet: “X-Men”, “Anchorman”, “Spiderman”, “Dum og dummere”, “Far til fire”, “Klassefesten”, “Krummerne” og listen kunne blive ved og ved – som en franchise.

Hos de store streaming-tjenester – HBO Nordic, Viaplay og Netflix – er taktikken en lidt anden. Med kæmpesuccessen “Game of Thrones” ville det jo være nærliggende at tro, at der nu skulle spules fantasyserier ud til alle fans af “Game of Thrones”. Men nej.

Analysen hos serieselskaberne er ikke, at “Game of Thrones” er elsket, fordi det er fantasy, men derimod fordi det er kvalitet. Selvfølgelig fortsætter de gamle serier – inklusive “Game of Thrones” – med flere sæsoner, men de nye serier peger i nye og originale retninger.

Hos HBO skal vi på pirattur med “Black Sails”, Viaplay har allerede gang i koldkrigsserien “The Americans”, og Netflix kunne forleden meddele, at de i år blænder op for “The Epic Adventures of Marco”. Ingen kendte koncepter, men originale sats.

Filmens verden har stadig masser af friske film på vej i 2014, men franchise-tendensen er klar. Da “Twilight”-filmserien stoppede, var nærmest samtlige filmstudier ude med et forsøg på en andenrangsafløser. Alle dumpede. Det er nemlig ikke franchisen, publikum elsker – det er kvaliteten.

Kvaliteten er det, der afgør, om en film eller tv-serie får succes. Sådan har det altid været – publikum er ikke blevet (dum og) dummere, og det lader det til, at streaming-tjenesterne er mest bevidste om for tiden. Så vil du have noget originalt, er det på nettet, du skal lede i 2014.

Hvad mener du?Vis kommentarer (24)
Gravatar

#1 Kviesgaard 9 år siden

http://filmz.dk/filmz-mener-tv-serier-er-for-originaler#new skrev:
Da "Twilight"-filmserien stoppede, var nærmest samtlige filmstudier ude med et forsøg på en andenrangsafløser. Alle dumpede. Det er nemlig ikke franchisen, publikum elsker – det er kvaliteten.


Er Twilight kvalitet?
Den Jyske Marvel-fan. Oh Yeah
Gravatar

#2 VonDoom 9 år siden

Ja Twilight er kvalitet. Ikke at jeg kan lide universet, gengren eller andet af det der EMO fis.
How it should have ended....

Men vi kommer ikke udenom at ånden fra bøgerne er fanget godt i filmene og fansene er ovenud tilfredse. Skuespillerne leverer også en OK præstation, givet materialet de havde til rådighed.
James Bond: Do you expect me to talk?
Auric Goldfinger: No, Mr. Bond. I expect you to die.
Gravatar

#3 Fredag 9 år siden

Jeg er i hvert enig i, at skal jeg finde det mere originalt underholdende, så står mange Tv-serier efterhånden højere på listen end de 'store' mainstream film.
Gravatar

#4 Heisenberg 9 år siden

Vil lige gøre opmærksom på at det er Starz, der står bag "Black Sails" - ikke HBO.
Gravatar

#5 Driver 9 år siden

Originalt behøver ikke at være = kvalitet. Og kvalitet behøver ikke at være originalt. Desuden kan det jo diskuteres, hvor originale disse tv-serier er. Det er vist et spørgsmål om, hvor meget, man gradbøjer ordet "original".

Så for mig fremstår denne artikel ikke som andet end ret ligegyldig. Men fred være nu med det.

Om ikke andet, så kan I jo altid ændre navn til Seriez, hvis det går helt galt.
“Of course, it’s a friendly call. Listen, if it wasn’t friendly, you probably wouldn’t have even got it.”
Gravatar

#6 OxxY 9 år siden

Jeg er enig, denne artikkel er lidt overflødig. Tror det er åbenlyst for alle andre end Hollywood at det er kvalitet der gør folk kommer igen.

HBO er ofte garant for kvalitet, det at de filmer en sæson af gangen modsat at filme løbende som så mange andre giver (imho) en bedre sammenhæng i deres serier. Hvis de begynder at slække på kvaliteten bare for at pumpe ting ud, så kan deres kundegrundlag forsvinde meget meget hurtigt.
Gravatar

#7 Ispep 9 år siden

VonDoom (2) skrev:
fansene er ovenud tilfredse


Fansene er nok også ovenud tilfredse med Justin Bieber, hvis man spørger folkeskole pigerne.
Gravatar

#8 Lord Beef Jerky 9 år siden

Kvalitet er ikke altid lig med seertal, og seertal er heller ikke altid lig med kvalitet. Skal vi så lige få slettet den tåbelige sætning i artiklen vedrørende Twilight, tak?
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"
Gravatar

#9 Fredag 9 år siden

Jeg er enig i, at det er at trække den, at påstå at Twilight-serien emmer af kvaliteter. Det er dog en svær grænse, for hvem har krav på definitionen? Spørger jeg min 13 niece er Bieber jo kvalitet for hende, og at jeg ikke synes det er kvalitativt, tilskrives jo nemt at 'jeg bare er en gammel nisse'.
Gravatar

#10 Hive 9 år siden

Hvis Twilight serien skal kategoriseres som kvalitet må det være fordi, man accepterer et præmis, der siger at kvalitet afhænger af solgte billetter... hvilket så igen gør små indie klassikere som The Wrestler og Moon til crap - og samtidigt kårer Michael Bay som verdens bedste instruktør...? Og lad os da lige give McDonalds 3 Michelin stjerner nu vi er i gang...

Skriv ny kommentar: