Ugens helt store premierefilm her på Filmz er indiskutabelt “X-Men: Days of Future Past”. Vi er dog unormale og helt for os selv, hvis man bladrer flere af de danske aviser igennem på gårsdagens premieretorsdag. En del om Cannes, en del om “The Salvation” og meget lidt eller intet om årets måske mest ventede blockbuster. Bare en dum superheltefilm, står der mellem linjerne i aviserne. Der tager de fejl!

Det er en kedelig, stigmatiserende tendens, at fordi noget er amerikansk og lavet for mange penge, ja, så skal det automatisk stemples som dumt og derfor ikke værd at beskæftige sig med. Helt rigtigt så er X-Men-filmene, når de er bedst, fyldt med CGI-effekter, voldsramasjang samt kulørte skurke og helte hentet fra tegneserieland. Men udelukker det, at filmene kan have noget begavet at sige os?

Nej, tværtimod hos X-Men. Erstat enhver anden minoritet; homoseksuel, indvandrer eller kvinder i bestyrelser, med mutanterne hos Bryan Singer. Nu har du lige pludselig en relevant samtidsdiskussion. Skal minoriteten få fred eller sin vilje med dialog og oplysning, som Professor X mener, eller med Magnetos hårde handling? Det er et ideologisk valg – et valg, der kan diskuteres. Og i hvert fald ikke dumt og manglende dækning værdig.

Afvises X-Men som luftige sommerpopcorn på forhånd – som aviserne gør det – så er man ikke bedre end de uoplyste mennesker i X-Men-filmene. De er ude af stand til at sætte sig ind i noget anderledes, noget, der ikke ligner dem og deres hverdag. Derfor vil de udrydde mutanterne.

Det er sørgeligt at samme indskrænkethed lever i de store, etablerede medier. Hvis de så og satte sig ind i X-Men-universet, så kunne de måske sætte pris på de dybere tanker, som også gemmer sig i nogle blockbusters, når CGI-røgen først har lagt sig. For selv om X-Men også er en mand med metalhjelm, der løfter et stadion, så er det også til hjernen.

Hvad mener du?Vis kommentarer (32)
Gravatar

#1 Kyllingebenet 10 år siden

Jeg mener, at det er trættende med de her "filmz mener" artikler, der kun bliver skrevet af én enkelt person. Sometimes less is more.
Mental striptease..
Gravatar

#2 elwood 10 år siden

Jeg har sagt, hvad jeg vil sige omkring alt det her.

J. J: "This is one of my Favorite shots."
Tom Cruise: "I just love this scene, and the set"
Gravatar

#3 Cain 10 år siden

Opinion pieces og netflix reklame. Det går da godt nok tilbage for filmz.
Is that my stomach or ypur Ambrocius?
Gravatar

#4 rbh 10 år siden

Men det er jo ikke en nyhed, det kan man jo gøre med alle marvel( næsten)
spiderman, problemer med puberteten og at udvikle sig med alderen
Hulk, den smerte når du sparker din store tå ind i en dør karm,, Arghh smerte vred,
.. forsæt selv
Gravatar

#5 HonoDelLoce 10 år siden

Ja, jeg forstår s'gu heller ikke helt, hvorfor sådanne holdningsudtryk ikke bare kan skrives i det ganske normale forum - især fordi det kommer til at virke som en enkelt mands holdninger alligevel, når det er én og samme skribent på de forskellige Filmz Mener...

Filmz Mener synes jeg faktisk er en god idé i sig selv - når det handler om store emner, der i øvrigt bliver debatteret (eller mand decideret vil lægge op til substansholdig debat selv) - men om X-Men har mere på hjerte end god action - come on, så er det vist heller ikke mere interessant at tale om.
Jeg har intet problem med ikke at have ret. Det er kun, hvis nogen påpeger det, jeg bliver stædig!
Gravatar

#6 Rust Cohle 10 år siden

Fordi man kan "udskifte" X-Men med en given minoritet og derved trække en parallel, så er parallellen vel ikke partout mere samfundsrelevant end hvad der investeres af tid undervejs i at definere konteksten?

Hvis X-Men har "noget på hjerte", så må det altså være som en generisk metafor på minoriteters "genvordigheder". Men det er alt andet end dybt, qua et fuldkommen fravær af virkelighedens værdikampsparametre.
I think it's safe to say, that nobody here is gonna be splitting the atom, Marty!
Gravatar

#7 Elisha 10 år siden

15.000 jobs blev der skabt i forbindelse med tilblivelsen af denne film
eller noget i den retning stod der lige efter after credits scenen
Gravatar

#8 Elisha 10 år siden

metroxpress gav sådan set mere spalteplads til x-men end the salvation

filmselskabet på dr k der sluttede i sidste uge havdeomtale af x-men da det var den sommerfilm som maria månsson så mest frem til.

har ikke tjekket andre medier så ved ikke hvor meget spalteplads der blev givet i jyllandsposten,politiken,eb,bt, fyens stifttidende, jyske vestkysten, kristeligt dagblad osv.
Gravatar

#9 Riqon 10 år siden

Jeg forstår ikke denne nyhed. Kunne Hr. Filmz-mener ikke bare have skrevet disse ting i sin anmeldelse af filmen? Havde det i virkeligheden ikke været mere oplagt?
The only way to beat a troll is to not play their game.
Gravatar

#10 HonoDelLoce 10 år siden

Riqon (9) skrev:
Jeg forstår ikke denne nyhed. Kunne Hr. Filmz-mener ikke bare have skrevet disse ting i sin anmeldelse af filmen? Havde det i virkeligheden ikke været mere oplagt?


Eller i forummet...

Eller på en dertil indrettet blog...
Jeg har intet problem med ikke at have ret. Det er kun, hvis nogen påpeger det, jeg bliver stædig!

Skriv ny kommentar: