Af: Mikkel Abel | Udgivet: 2014-03-10

Han har lige vundet den eftertragtede Oscar-statuette for ‘Bedste mandlige hovedrolle’, og i Hollywood taler man om “the McConaussance”. Det er manden med den tykke, texanske accent, Matthew McConaughey, som har haft nogle ualmindeligt gode filmår. McConaughey har vendt skuden 180 grader og kan med alvor siges at være en af branchens mest betydningsfulde drenge. Tidligere medvirkede han i en lang række romantiske komedier, og det var ikke en McConaughey-rolle, hvis ikke han smed trøjen og fleksede mavemusklerne. Nu laver han film med mesterinstruktører som Martin Scorsese og Christopher Nolan, imens han spiller roller, der er en Oscar værdig. Her hans fem bedste roller.

5. “Sidste vilde nat med kliken

Det føles rigtigt at starte listen med filmen, som kickstartede Matthew McConaugheys karriere. I rollen som David Wooderson, en mand i tyverne, der hænger ud med teenagere og ikke kan blive helt voksen, får McConaughey ført sig igennem filmen med tilbagelænet og cool attitude samt en god del charme. Hvem kan glemme legendariske citater som “All right, all right, all right” og “That’s what I love about these high school girls, man. I get older, they stay the same age.



4. “The Lincoln Lawyer

Hovedrollen her var, hvad der for alvor skulle vise sig at sætte gang i den omtalte “McConaussance”. Her spiller han den samvittighedsløse advokat Mick Haller, der skaber sin levevej ved at være de kriminelles frikender. Haller har ikke mange skrupler i livet og bruger dagen på at cruise rundt i sin Lincoln-bil med privatchauffør, imens han klarer arbejdet fra bagsædet. En dag får han en sag med en rig klient, der er anklaget for mord. Haller gør sit arbejde, som han plejer, men jo tættere han kommer på sagen, desto mere må han se sig splittet omkring, hvorvidt hans klient rent faktisk er skyldig eller ej. Suppleret af navne som William H. Macy, Marisa Tomei, Ryan Philippe og Bryan Cranston samt et velskrevet manuskript, der tager nogle overraskende drejninger, giver McConaughey alt, hvad han har som den moralsk splittede advokat.



3. “Mud

I Jeff Nichols’ film spiller McConaughey en beskidt vagabond på flugt med det passende navn Mud. En dag støder de to unge drenge Ellis og Neckbone på ham, hvor især Ellis hurtigt danner et nært venskab til vagabonden. Mud viser sig at være en mand med masser af bagage i livet, hvor han blandt andet er på flugt fra en mordanklage og et stort ønske om at genfinde sin store kærlighed. McConaughey er her langt fra sin tidligere pretty boy som kærlighedsramt vagabond, der er beskidt som den Mississippi-flod, han spiller så forrygende op imod.



2. “True Detective

Tendensen med filmskuespillere, der laver tv-serier, bliver mere og mere markant. Og det gjorde ikke forventningerne mindre, da det kom frem, at Matthew McConaughey og Woody Harrelson skulle spille rollerne som de to detektiver i HBO’s nye satsning. Forventningerne blev i den grad indfriet og serien blev lovprist af anmeldere og publikum. McConaughey spiller en psykisk ustabil detektiv, Rust Cohle, der konstant driver sin partner til vanvid. Cohle er pessimist af højeste kaliber, og på stoffer filosoferer han sig igennem livets tilværelse. Serien er indhyllet i drømmende billeder med filosofiske og mytologiske vibes, og med McConaugheys nerve samt utrolige intensitet kan man simpelthen ikke andet end at blive blæst bagover.



1. “Dallas Buyers Club

I Oscar-rollen som HIV-ramt fik Matthew McConaughey for alvor cementeret sin status som en af Hollywoods tunge drenge. McConaughey spiller den racistiske og homofobiske elektriker Ron Woodroof, der lever et liv som storryger med masser af druk, stofmisbrug og engangsknald. Ron Woodroof burde være en entydigt usympatisk karakter, men Matthew McConaughey får på fornemste vis tilført en masse sjæl og sympati til en ellers hadsk mand. Rollen var enormt krævende for McConaughey selv, som måtte tabe sig 18 kilo for at portrættere den HIV-ramte mand, men med hårdt arbejde kommer fortjeneste, og efter 22 år i branchen kunne Matthew McConauhey fortjent tage Oscar-statuetten med hjem.

Gravatar

#1 Cain 10 år siden

Hmmm mangler Woodersens yndlings replik, som jo også er blevet navnet på hans selskab "just keep livin"

Synes nu hans talent allerede var meget tydeligt i A time to Kill, som jeg synes mangler på listen.
Is that my stomach or ypur Ambrocius?
Gravatar

#2 Ispep 10 år siden

Ingen Killer Joe? Har du set den, Morten?
Gravatar

#3 colocho 10 år siden

Killer Joe mangler bestemt på listen, den rolle virker han bare til at nyde en tand for meget ;)
I admire its purity. A survivor... unclouded by conscience, remorse, or delusions of morality.
Gravatar

#4 LukasAasted 10 år siden

Ah, godt at se at jeg ikke er den eneste som savner Killer Joe :D
Måske ikke verdens bedste film (tæt på!), men McConaughey spiller røven ud af bukserne i den rolle... Den sidste halve time af den film er noget af det mest intense jeg nogensinde har set - alt sammen takket være ham!

Han var godt nok også skøn i Magic Mike.
Gravatar

#5 stav 10 år siden

Jeg tilslutter mig koret, der prædiker om Killer Joes fortræffeligheder
Gravatar

#6 Mikkel Abel 10 år siden

Ispep (2) skrev:
Ingen Killer Joe? Har du set den, Morten?


Hej Ispep - det er mig som har skrevet listen. Men nej, nåede desværre ikke "Killer Joe". :)
I saved Latin. What did you ever do?
Gravatar

#7 paideia 10 år siden

#6 Der burde være en chance under PIX. Friedkin er gæst og de kører en retrospektiv serie med ham..
ODI PROFANVM VVLGVS ET ARCEO
Gravatar

#8 Aggeri 10 år siden

I den sidste scene af True Detective i dag var Matthew McConaughey out of this world, shit det var imponerende.

Skriv ny kommentar: