Når du laver kaffe i en stempelkande skal du IKKE bruge almindelig malet kaffe fra butikkerne, det skal males så de enkelte stykker er i 1-3mm størrelse alt efter hvordan du gerne vil have kaffen. Hvis du ikke selv har en kværn så findes der efterhånden ret ok starterkværn for en 500-mand.
Hvad angår smagen af kaffe så har det ikke noget som helst med at gøre om man "køber en rigtig god kaffe"...det er ligesom at sige køb en rigtig god øl...det kan ikke beskrives på den måde. Det du skal igennem er smagning af forskellige produkter, den jeg sidder og nyder pt. er fra Guatemala og den er som jeg skrev tidligere blød som fløjl, men nu er jeg heller ikke til at noget er særlig bitter (derud over skal det siges at der kun må være bitre toner, hvis en kaffe er bitter så har du brygget den som en klovn, eller købt en pose gulv-opfej fra Merrild).
Hvad angår opbevaring så er den med køleskabet en halv skrøne, hele pointen med kaffe er at det ikke skal males før det skal bruges da den giver kaffen mindre overflade der er i kontakt med ilt...det er ilt der badguy her. Det du skal gå efter er noget der er lufttæt, hvis du går i ekstremerne eller bare synes det virker cool så køber du en beholder du pumper vacuum i efter du har taget kaffe fra den :=) Det halve i det med køleskabet er at ja køleskabet bliver lukket og den skaber en ydre barriere for ilten, men hvor tit er det ikke lige der bliver åbnet for køleskabet alligevel...kulden er btw noget fis og overtro.
Alt i alt, køb en kværn hvis du ikke har en...kan godt lige opsnuse nogle produktnavne hvis det er. Smagen kommer når du finder den kaffe der passer til dig...f.eks. hvis man køber en Blue Mountain så er det ikke sikkert at det er den man synes bedst om (for dem der ikke ved det så skulle det eftersigende være toppen af poppen).
En helt anden ting er temperaturen som folk plejer at fremhæve som noget man skal fokusere på...det er faktisk ikke ligeså vigtigt som at kværne kaffen så sent så muligt før brug...mener de ekstreme siger maks 14 sekunder fra kaffen er kværnet til den skal møde vandet. En god tommefingerregel er at når kanden koger så lader du den stå i cirka 1 min så temperaturen er droppet og ikke branker den skønne brune substans.
Hehe, det er ligemeget om det er hunde eller kaffe - du går da bare all in på nørderiet, fedt! Kæmpe tak CZ.. :D
Jeg tror, at jeg som start vil kigge på nettet efter en kværn, da jeg tidligere har brugt den dertil indrettede der hvor jeg købte kaffen - i supermarkedet vel at mærke. Måske man skulle besøge den lokale kaffesmed en dag? :/
Nyeste anmeldelse: "The Thin Red Line" : http://bonysblog.wordpress.com/
#42 Du går aldrig fejl af at stikke hovedet forbi f.eks. Coffee Collective og spørge til råds...men pas på mer kræver mer og mer i kaffeverden bliver hurtigt dyrt :)
#42 - Ahh, der er nok lidt langt til København for at hente kaffe, men jeg kom lige i tanke om, at der ligger et "Kaffe & Te"-hus ret tæt på mit arbejde, så dem vil jeg lige besøge ved lejlighed. EDIT: Damn, det er dyrt. Så lige på deres hjemmeside, at 250 gram Jamaica Blue Mountain (som jeg så nævnt ovenfor) koster 367 kroner! Der kan Irma alligevel ikke være med på prisen. :)
Hvor lang tid skal kaffen trække i stempelkanden? Jeg forestiller mig, at det også er en smagssag, men der må vel være et udgangspunkt? :)
Nyeste anmeldelse: "The Thin Red Line" : http://bonysblog.wordpress.com/
Jeg opbevarer nu altid mine hele bønner i en lufttæt beholder i køleskabet. Det er både tørt, køligt og mørkt. Når de skal bruges, er de kun ude af køleskabet ganske kort. Jeg kan ikke forestille mig, at de når at reagere på stuetemperaturen.
Hvad fugt angår, er der ikke noget problem, så længe de befinder sig i beholderen.
Evt. uåbnede poser opbevarer jeg altid i fryseren, men optøet kaffe må ikke genfryses.
#49 Den er meget brugt som starter kværn...bare du ikke begynder at forvente at den dur til espresso en dag :)
Forresten så kan det anbefales at du køber din kaffe steder hvor de åbenlyst fortælle hvornår kaffen er ristet...det har meget at sige for smagen også.
#41 cyberzed 13 år siden
Hvad angår smagen af kaffe så har det ikke noget som helst med at gøre om man "køber en rigtig god kaffe"...det er ligesom at sige køb en rigtig god øl...det kan ikke beskrives på den måde. Det du skal igennem er smagning af forskellige produkter, den jeg sidder og nyder pt. er fra Guatemala og den er som jeg skrev tidligere blød som fløjl, men nu er jeg heller ikke til at noget er særlig bitter (derud over skal det siges at der kun må være bitre toner, hvis en kaffe er bitter så har du brygget den som en klovn, eller købt en pose gulv-opfej fra Merrild).
Hvad angår opbevaring så er den med køleskabet en halv skrøne, hele pointen med kaffe er at det ikke skal males før det skal bruges da den giver kaffen mindre overflade der er i kontakt med ilt...det er ilt der badguy her. Det du skal gå efter er noget der er lufttæt, hvis du går i ekstremerne eller bare synes det virker cool så køber du en beholder du pumper vacuum i efter du har taget kaffe fra den :=) Det halve i det med køleskabet er at ja køleskabet bliver lukket og den skaber en ydre barriere for ilten, men hvor tit er det ikke lige der bliver åbnet for køleskabet alligevel...kulden er btw noget fis og overtro.
Alt i alt, køb en kværn hvis du ikke har en...kan godt lige opsnuse nogle produktnavne hvis det er. Smagen kommer når du finder den kaffe der passer til dig...f.eks. hvis man køber en Blue Mountain så er det ikke sikkert at det er den man synes bedst om (for dem der ikke ved det så skulle det eftersigende være toppen af poppen).
En helt anden ting er temperaturen som folk plejer at fremhæve som noget man skal fokusere på...det er faktisk ikke ligeså vigtigt som at kværne kaffen så sent så muligt før brug...mener de ekstreme siger maks 14 sekunder fra kaffen er kværnet til den skal møde vandet. En god tommefingerregel er at når kanden koger så lader du den stå i cirka 1 min så temperaturen er droppet og ikke branker den skønne brune substans.
#42 Bony 13 år siden
Jeg tror, at jeg som start vil kigge på nettet efter en kværn, da jeg tidligere har brugt den dertil indrettede der hvor jeg købte kaffen - i supermarkedet vel at mærke. Måske man skulle besøge den lokale kaffesmed en dag? :/
#43 cyberzed 13 år siden
#44 Bony 13 år siden
Hvor lang tid skal kaffen trække i stempelkanden? Jeg forestiller mig, at det også er en smagssag, men der må vel være et udgangspunkt? :)
#45 Highland Park 13 år siden
#44: Som udgangspunkt 4 minutter men jeg giver den gerne et par ekstra.
#46 Highland Park 13 år siden
Hvad fugt angår, er der ikke noget problem, så længe de befinder sig i beholderen.
Evt. uåbnede poser opbevarer jeg altid i fryseren, men optøet kaffe må ikke genfryses.
#47 cyberzed 13 år siden
#48 cyberzed 13 år siden
#49 Bony 13 år siden
http://www.skousen.dk/Små-el_til_køkk...
Eller findes der bedre (og måske endda billigere) alternativer?
#50 cyberzed 13 år siden
Forresten så kan det anbefales at du køber din kaffe steder hvor de åbenlyst fortælle hvornår kaffen er ristet...det har meget at sige for smagen også.