2024 er halvfærdigt (eller halv begyndt), og derfor er det blevet tid til at kigge på de filmudgivelser, der har været indtil videre, og selvfølgelig rangere dem.

For blockbusterfilmene har det været et rigtig godt år. Der har været gode animationsfilm, sci-fi, krigsfilm og buddy cop-film. Der er masser at vælge imellem, og det har ikke været nemt. Vi starter med 5. pladsen og finder frem til vinderen på 1. pladsen.

5) Inderst Inde 2

Den mest indtjenende film i 2024 so far, Pixars ‘Inderst Inde 2’, er helt klart et kig værd. Den er ikke bare en tårepresser, som man kan forvente af Pixar, den er også relevant og vigtig for børn nu til dags, der kan kæmpe dagligt med internettets perfektionsbilleder, forventningspres og angsttanker.

Filmen handler om pigen Riley, der snart er færdig i folkeskolen. Hun skal på hockey-camp med sine veninder, som på turen fortæller hende, at de skal på en anden high school end hende efter sommeren. Det sætter et pres i gang hos Riley om at skabe nye venner, inden sommeren er forbi, alt imens nye følelser flytter ind i hendes hjerne, hvilket vanskeliggør hendes mission.

‘Inderst Inde 2’ har ikke det samme store, episke plot som den første film. Men til gengæld har den angst som drivkraft, som en slags antihelt, der kun prøver på at hjælpe Riley med at få det bedre. Man ville umiddelbart tænke: “Ugh, unge og alt deres angst. Har vi ikke snart hørt nok om det?”. Til det kan jeg kun sige, at ‘Inderst Inde 2’ hjalp mig med at få et bredere syn på, hvad angst er, og i hvor mange skikkelser det kan komme.

‘Inderst Inde 2’ kan ses på Disney+ fra d. 30. september.

4) Dune: Del 2

Den anden del af Denis Villeneuves sci-fi blockbuster har klart været den mest omtalte biografoplevelse i 2024 indtil videre. Med det fantastiske soundtrack, de åbne vidder og store orme kunne man ikke andet end at læne sig tilbage i sædet og prøve på ikke at falde ned undervejs.

‘Dune: Del 2’ fortsætter hvor vi slap,  med at Paul Atreides og hans mor flygter fra den onde skaldet Harkonnen familie. Det sætter dem på en rejse gennem Arrakis og udforsker ørkenfolket og deres alternative infrastruktur nemlig ørkenormene. Paul skal igennem filmen leve op til sin status som rum-jesus eller som det i filmen er kaldet Lisan al Gaib og frelse ørkenfolket Fremen fra deres mørke skæbne.

Med det flotte unge cast formåede filmen at trække det unge TikTok-segment ind i biografen og se en sci-fi art house-film, som de ellers ikke ville have set, hvis filmen havde haft mindre kendte skuespillere i hovedrollerne. Filmen blev til en begivenhed, noget man skulle se. Og det var ikke kun fans af Frank Herberts bog eller fansene af Lynchs ‘Dune’. Men også unge mennesker, der ellers ikke kendte til universet, Denis’ film eller Dune-universet overhovedet. Derfor blev den på de sociale medier kaldt for “Mit livs største biografoplevelse”, “Den største biograffilm nogensinde” og “Den mest episke film nogensinde”.

Det er klart, at hvis man ikke er den mest faste biografgænger, så er ‘Dune: Del 2’ noget af en overraskelse for, hvad en biografoplevelse kan være. Men for mig kommer den ikke over ‘Avengers: Endgame’, ‘MIP: Fallout’ eller da jeg genså ‘LOTR: Return of the King’ sidste år i biografen.

‘Dune: Del 2’ er klart en mere helstøbt og mere spændende film end ‘Del: 1’. Men det er langt fra den største biografoplevelse, jeg havde i år.

‘Dune: Del 2’ kan ses på MAX.

3) Kingdom of the Planet of the Apes

“What a wonderful day!!!”… Det var det den dag, jeg sad i biografen og så første kapitel til det, der forhåbentlig bliver en ny trilogi af ‘Planet of the Apes’-film.

‘Kingdom of the Planet of the Apes’ handler om aben Noa, der lever i en klan, som en dag pludseligt bliver angrebet af en mere teknologisk avanceret klan. Klanen bliver taget til fange, og Noa må tilsidesætte sin egen konfliktskyhed og pacifisme for at redde sin klan fra den onde og romersk-fikserede abekonge ‘Proximus’. Det er ikke bare en film med talende aber, der rider på heste; filmen har nogle fantastisk spændende filosofiske tanker om religion og gudebilleder, som sidder i ens baghoved bagefter.

‘Kingdom of the Planet of the Apes’ gør næsten alt rigtigt. Jeg kunne ikke være mere tilfreds med udfaldet. Alle idéerne er gode, castet er godt, og Wes Ball er overraskende god. Filmen er en perfekt fredagsfilm til om aftenen, når man ligger på sofaen med kæresten og mobilen på lydløs.

‘Kingdom of the Planet of the Apes’ kan ses på Disney+.

2) Civil War

Please Alex Garland! Stop ikke med at lave film!

‘Civil War’ var uden tvivl en af de film, jeg havde set mest frem til i år. Alex Garland er altid sindssygt struktureret og ren i sit skriv, når han laver film. Der er aldrig noget, der stikker ud eller ikke passer ind. Og for mig er ‘Civil War’ hans bedste film til dato.

Filmen handler om et splittet USA, der ligger i borgerkrig – hvorfor finder vi aldrig ud af. Krigsfotografen Lee vil for alt i verden have et billede af præsidenten, inden det er for sent. For fjenderne står for døren i Det Hvide Hus, og det er kun et spørgsmål om tid. Derfor drager Lee og hendes to kollegaer, plus en ung fotograf, til Washington for at få et skud af præsidenten.

‘Civil War’ er en provokerende og hård film, der ikke er for sarte sjæle. Man keder sig ikke, og der bliver i den grad ikke efterladt noget til fantasien. Det var filmen, jeg ikke selv vidste, jeg manglede. Det er klart den mest ubehagelige biografoplevelse i år… Nu venter jeg bare på Robert Eggers’ ‘Nosferatu’…

‘Civil War’ kan lejes på Blockbuster.

1) Dream Scenario

Måske er jeg den eneste, der overhovedet har denne film som nummer et. Men jeg kan ikke komme uden om det, eller underkende hvor god en film Kristoffer Borglis ‘Dream Scenario’ er.

‘Dream Scenario’ handler om professoren Paul, der stort set er en karikaturtegning på en kedelig mand, som pludselig en dag begynder at dukke op i folks drømme. Pludselig har alle haft en drøm med ham i. Det giver ham den kendisstatus, han altid har drømt om, men intet i verden er gratis.

Jeg har aldrig grint så højt og længe i en biograf før, det var indtil videre årets bedste biografoplevelse for mig. At se Nicolas Cage slå en prut, imens han får et handjob, knækkede mig midt over. Samtidig med at jeg fældede en lille tåre i slutningen, da han redder sin kone ud af flammerne iført David Byrnes brede skuldre og smukt siger til hende: “I wish this were real.”

Selvom ‘Civil War’ høstede 6 stjerner, mens ‘Dream Scenario’ kun høstede 5, så var ‘Dream Scenario’ bare en bedre filmoplevelse, og jeg kunne ikke vente med at se den igen.

‘Dream Scenario’ kan ses på Prime Video og Filmstriben.



Vis kommentarer (3)
Gravatar

#1 Pistolprinsen 2 uger siden

At 'Dune' er på denne liste, og 'Deadpool & Wolverine' ikke er, siger noget om, hvor (u)seriøs man skal tage det ...
Lidt trold er man vel altid :-)
Gravatar

#2 brianhenneberg 2 uger siden

Dream Scenario kan forøvrigt ses gratis på Filmstriben
Gravatar

#3 Jonas Hansen 2 uger siden

brianhenneberg (2) skrev:
Dream Scenario kan forøvrigt ses gratis på Filmstriben


Hej Brian

Tak for tippet, det skriver vi på :)
KH. Jonas Hansen - Redaktør på Filmz

Skriv ny kommentar: