Den iranske kulturminister, Javad Shagmadari, udtrykte for nylig sin støtte til Lars von Trier i kølvandet på instruktørens kontroversielle kommentarer under Cannes-filmfestivalen. Trier spøgte som bekendt med at være nazist, og blev dernæst smidt ud af festivalen som den første filmmager nogensinde.

Se også: Lars von Trier er smidt ud fra Cannes.

Lars von Trier har derfor lanceret følgende pressemeddelelse i dag:

I forbindelse med den Iranske Vice Kulturminister Javad Shamaqdari’s henvendelse til Cannes filmfestivalen angående “persona non grata” stemplingen af min person, føler jeg mig kaldet til følgende kommentar:

“Freedom of speech” hører efter min mening – i alle former – til de helt basale menneskelige rettigheder, men mine udtalelser på festivalens pressemøde, var dog uintelligente, uklare og unødigt sårende. Min pointe skulle have været, at potentialet for ekstrem ondskab eller det modsatte, ligger i hvert eneste menneske, uanset nationalitet, etnicitet, rang eller religion. Hvis vi kun forklarer historiske katastrofer med enkelte individers ondskab, ødelægger vi muligheden for forståelse af de menneskelige mekanismer, som igen er nødvendige for undgåelse af kommende humanistiske forbrydelser.

Trier har i forvejen undskyldt over for Cannes-ledelsen. “Melancholia”, som Trier deltog med i årets festival, har premiere i danske biografer på torsdag.

Se også: Nicolas Winding Refn sejrer i Cannes – “Melancholia” hædres også.Vis kommentarer (16)
Gravatar

#11 mikki 13 år siden

Forstår udmærket Triers ironi og mening med det han siger. Hvad angår vores fascination af nationalsocialisternes evne til at "give den gas", så er det jo rigtigt hvad han siger. Men selvfølgelig stejler hele den "fine" kunstnerverden over så politisk ukorrekt humor. Desuden pirker den jo også ved jødernes evindelige dyrkelse af egen offerrolle. Måske de skulle tænke på at komme lidt videre.
Og en "positiv" omtale af nazisme, antisemitisme og anti-Israel, kan jo ikke andet end falde i god jord hos idioterne i Iran. I mellemøsten er Mein Kampf en bestseller.Gravatar

#12 Kruse 13 år siden

mikki (11) skrev:
Men selvfølgelig stejler hele den "fine" kunstnerverden over så politisk ukorrekt humor.


Aaahhh, det gør den vel ikke? Han har fået stor opbakning fra den "fine" kunstnerverden og der blev endda også klappet højt da Kirstin Dunst takkede Von Trier i sin takketale. Det har nu mere været Cannes-festivallens bagmænd og flere medier som har blæst det hele ud af proportioner.
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#13 Collateral 13 år siden

Det ville være dejligt hvis denne udmelding kunne komme til at markere enden på denne opblæste sag.
"You can't please everybody. In fact sometimes I don't please anybody" - Oliver Stone
Gravatar

#14 Monkeyking 13 år siden

Bruce (6) skrev:
Nu er Iran så også styret af et nazistisk regime og Ahmadinejad jødehader, så det var vel ikke helt uventet, at hjælpen lige kom derfra. Synes de fortsat blot skulle holde sig til at henrette homoseksuelle og stene uskyldige piger i deres eget land.

Kulturminister ... ha! De smider instruktører i fængsel i deres eget land.


Ha ha ha, good point!

nu er der vel ingen der har anfægtet LVT's ret til at udtale sig tåbeligt...

Og så er det også Cannes-ledelsen ret at kunne smide personer ud fra festivalen som de ikke ønsker er der. Og det samme gælder den jødiske restaurant ejer som ikke ønskede at lægge lokaler til et arrangement der havde med LVT at gøre.
"You don't need to put your P in a V right now." "No, I need to B my L on someone's T's."
Gravatar

#15 Bruce 13 år siden

#14 Jeg tror ikke, at nogle anfægter Cannes eller restauratørers ret til at handle, som de nu engang har lyst til. De ejer jo "biksen". Men man ligger som man har redt og med handling følger muligheden for at blive bedømt, at blive kritiseret. Og der er vi da også nogle stykker, som mener, at man har handlet rigtig dumt. Men det ved Cannes jo godt, siden de forsvarede Trier, men alligevel endte med at måtte bøje sig for festivalens mangeårige sponsorer. Man bider ikke hånden der brødføder én, men sluger en kamel.
Alle har et fradrag, Helle hun har to ... Helle ... havets tournedos
Gravatar

#16 Business Monkey 13 år siden

Det bedste ved hele balladen er den mangel på indsigt i, hvad Lars von Trier har ment med det hele til at begynde med. Det som han så fint får udtrykt i denne pressemeddelelse.

Netop den mangel på indsigt, som udover at forstå de ting som Lars von Trier udtaler her, kan indses ved at forstå den baggrund for hvorfor han mener som han mener.

At vokse op i den tro at man faktisk var jøde og var en del af det jødiske samfund, og på sin vis være skeptisk over for samme eller som nogle endda kunne kalde det, være en selvhadende jøde, og så pludseligt under voldsomme forhold finde ud af at man var præcist det modsatte, og endda finde en slags årsag til ens følelseskvaler, men samtidigt forstyrres ved det.
Ja, hvis det ikke er et voldsomt eksempel på præcist hvor ustabilt et menneske, hele dets identitet og alt hvad der følger med, kan være, og hvor meget man kan svinge i netop denne identitet og samtidigt forblive samme menneske af kød og blod indeholdt af samme absurde verden, og dermed give udtryk for en så stærk universalistisk (og i sidste ende positiv) humanisme, så ved jeg ikke hvad jeg skal gøre af mig selv.

I sidste ende har Lars von Trier kun bevist over for mig, at han er et slags "protomenneske". Han er den som oplever direkte det at være menneske her på Jorden, uden at blive væk i det og holde sig til petitesser, som bl.a. medfører at hele anden verdenskrig kan bortforklares med at det hele var Hitlers skyld.
Han opsummerer rimeligt godt livets paradoks i sin personlighed såvel som i sine film. Og derfor kan jeg kun være stolt af at have hørt ham sige så dumt fremførte ord, for dernæst at ordne dem så smukt, og være så vred over den ignorance som fordomsfuldt stempler ham som "nazist" i et desperat og patetisk forsøg på at holde fordomme og smålighed som de herskende paradigmer i et såkaldt "moderne" samfund i dag.

Jeg vil dog til enhver tid se von Trier udtrykke sig forskelligt i nye film, end fremføre holdningen, for som han selv siger, så ved vi godt hvad der skal ske, men ikke hvordan. :D

Skriv ny kommentar: