Disneys krav til Sony for en forlængelse af Spider-Man-aftalen er uspiseligt – det viser Box Office-tallene.
“Spider-Man: Far From Home” er den største “Spider-Man”-film nogensinde. På tredjepladsen er “Homecoming” – begge produceret af Marvel Studios.
De to seneste Sony-producerede “Spider-Man”-film – “The Amazing Spider-Man” og “The Amazing Spider-Man 2” – har derimod solgt billetter for 200-300 millioner dollars mindre end MCU-filmene.
Derfor kan det umiddelbart virke skørt, at Sony Pictures nu trækker Spider-Man ud af MCU-samarbejdet med Disney og Marvel Studios. Men det er det ikke.
Det forlyder, at Disney forlanger 50 procent – mod de nuværende 5 procent – af billetsalget for at forlænge “Spider-Man”-aftalen med Sony – til gengæld vil Marvel Studios så også finansiere halvdelen af omkostningerne.
Men accepterer Sony det krav, så vil det bedre kunne betale sig at producere “Spider-Man”-filmene selv.
“Far From Home” har således solgt biografbilletter for 1,1 milliarder dollars. Hvis der skulle afregnes i forhold til de nye Disney-krav, så ville Sony få 550 millioner dollars – og det er før skat og udgifter til produktionen.
Til sammenligning har den mindste “Spider-Man”-film (live-action) fra Sony – “The Amazing Spider-Man 2” – solgt biografbilletter for 709 millioner dollars, som Sony altså helt selv kunne råde over, men også selv betale for.
Derfor vil de nye Disney-krav koste Sony som minimum 50 millioner dollars per “Spider-Man”-film i forhold til at fortsætte uden for MCU.
Til gengæld skaber det kommende MCU-exit for Spider-Man store fortællemæssige problemer for både Marvel og Sony – læs om det her.
#1 JimmyLarsenDamsgaard 5 år siden
Gammel aftale: Sony dækker alle udgifter, og beholder 95% af overskudet
Så hvis filmen koster 300mil at lave, og indspiller 1 milliard, promovere mv. så skal Disney/Marvel have 5% af de resterende 700 millioner (35 mil) dvs. 665 millioner overskud til sony
Ny aftale: Alt deles 50/50, dvs. Disney/marvel betaler i samme situation 150 mil af produktionen, men skal til gengæld have 50% af den 1 milliard.
Det giver Sony en fortjeneste der er 315 mil lavere.
Kan man forstå, Sony ikke synes det er en god ide? - Ja, det kan man godt.
#2 Morten Vejlgaard Just 5 år siden
#3 White shadow 5 år siden
Det er typiske forhandlinger.
Disney stiller højt og ender sikkert med 10-20%
#4 JimmyLarsenDamsgaard 5 år siden
Så skal de nok gå tilbage til at Disney ikke betaler omkostninger, som i den gamle aftale, eller dække samme omkostning procentuelt måske.
10% af omkostningerne og 10% af overskudet; 30 mil ud, 100 mil ind, 70 mil i kassen hos Disney - stadig det dobbelte af nu, men lyder trods alt spiseligt for Sony (men meget lang fra hvad Disney "forlanger")
#5 Diskriminanten 5 år siden
#6 Pistolprinsen 5 år siden
Jeg forstår godt Sony.
#7 nathue 5 år siden
Præcist!
Men oven i det skal medregnes, at studioerne (både Sony og Disney) ikke bare er produktionsselskaber, men også ejer store dele af det amerikanske distributions- og exhibitionsled, altså herunder biografer (heraf navnet “filmstudioer”=studioer der har alle tre led i fødekæden). Så regnestykket er faktisk uhyre uigennemskueligt.
#8 Mejse 5 år siden
#9 BlackJesus 5 år siden
#10 steadi07 5 år siden
Hvis de her ændringer betyder, at kontrakten nu skal genforhandles, så tænker jeg, at pengeposen er lidt større end sidst..