‘Bevar Palads’-bevægelsen frygter en ødelagt by ved nedrivning af ikonisk biograf.

Tidligere på året kom det frem, at Nordisk Film Biografer i samarbejde med arkitekt Bjarke Ingels vil rive Palads Teatret i København ned efter at have ligget der i 108 år.

Nyheden satte straks gang i protester, der ønskede den pastelfarvede biografbygning fredet. Blot én måned efter afsløringen af de nye biografplaner havde gruppen ‘Bevar Palads’ indsamlet over 5.000 underskrifter for at bevare bygningen, der ligger centralt i Københavns indre by.

Til Filmz forklarede Bjarke Ingels, at tiden er løbet fra Palads – derfor bør man bygge nyt på grunden:

”Palads skal blive til en episk premierebiograf, der lever op til navn og beliggenhed,” sagde Ingels til Filmz.

Men det har ikke dæmpet kritikken fra ‘Bevar Palads’, der nu følges af over 13.000 personer på Facebook:

”Det er en særlig bygning, som alle kender, og mange har et forhold til. Den har sjæl og atmosfære og er med til at skabe et bymiljø på Axeltorv. River man den ned, slår man det i stykker… De ødelægger det, de gerne vil være en del af,” siger Jep Loft fra foreningen Arkitekturoprøret, som kæmper for at bevare de gamle bykerner, til B.T.

Bjarke Ingels mener dog, at kritikken er uretfærdig på dette tidspunkt i processen:

”Det er ærgerligt, at arkitektprojekter altid skal bedømmes, før de har fået chancen for at tale for sig selv.”

Læs også ‘Palads-plan: Skal rives ned – 6 billeder af ny biograf i København‘.

Nordisk Film Biografer forklarer om nedrivningen, at Palads er blevet for dyr til moderne biografdrift:

”Bygningen er utidssvarende i forhold til moderne biografdrift og meget dyr at vedligeholde,” siger Nordisk Film Biografer-direktør Asger Flygare Bech-Thomsen til Filmz.Vis kommentarer (4)
Gravatar

#1 Star Trek fever 3 år siden

Det nye byggeri er en kæmpe øjebæ. Ufatteligt at BIG og deres lineal er så populære
Get woke, go broke.

All lives matter.

Facts dont care about feelings

#CancelDisneyPlus, #JusticeforGina

"Jews were beaten in the streets, not by Nazi soldiers, but by their neighbours - even by children. I condemns all that Nazis did and stood for, but because history is edited, most people today don't realize, that to get to the point where Nazi soldiers could easily round up thousands of Jews, the government first made their own neighbours hate them simply because they were Jews. How is that any different from hating someone for their political views - left or right?"
Gravatar

#2 Ronnie Barnhardt 3 år siden

Der er en form for ikke-æstetik over BIGs arkitektur. Desværre også sigende for de fleste andre nyopførelser de seneste 30 år. Beton og glas-helvedes tid.
Gravatar

#3 nwinther 3 år siden

Der burde være en lov om, at når en arkitekt skal præsentere sit byggeri, må det ikke være pyntet med mennesker, grønne planter og maritime nyttehaver på taget.

I stedet skal det "pyntes" med grafitti/tags, McDonalds-krus, cigaretskodder og visne blade som har samlet sig i hjørnerne sammen med diverse plasticposer og - i Palads' tilfælde - kanyler.

Vi skal se bygningen, som den RENT FAKTISK kommer til at tage sig ud i hverdagen og ikke som en idyliseret forside fra Vagttårnet.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#4 nwinther 3 år siden

Ronnie Barnhardt (2) skrev:
Der er en form for ikke-æstetik over BIGs arkitektur. Desværre også sigende for de fleste andre nyopførelser de seneste 30 år. Beton og glas-helvedes tid.


Det skyldes jo nok, at glas og beton er sindsygt økonomise materialer.
I gamle dage - enevældens tid osv. - var der plads til at bygge i uøkonomiske materialer, såsom marmor.

Men det kan undre, at man ikke forsøger - når man endelig laver noget dyrt - at imødekomme f.eks. Københavns kobbertage. Fordelen (og ulempen?) ved de gamle byggerier, selv i teglsten, er at de ældes og ændrer karakter med tiden. Beton og især glas, ældes ikke - eller i hvert fald på en anderledes måde. De bliver bare grimme, især hvis de står i et ellers ældet miljø.

Så når man vælter gamle bygninger i f.eks. København (for det kan blive nødvendigt), skal man måske overveje nøje, hvad man gør med grunden og hvordan en ny bygning skal tage sig ud (materialevalg), og så stille dét som betingelse. At i en gammel by som København (indenfor voldene) skal byggeriet laves, så det om 50+ år falder i, med de øvrige bygninger. Vil man gerne lave betoneksperimenter, eller noget på piller, skal man flytte det ud i de mindre bevaringsværdige miljøer.

For jeg mener sådan set, at beton (eller "moderne materialer) sagtens kan være flot i de rette omgivelser, såfremt bygningen har et udtryk som falder i med omgivelserne.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman

Skriv ny kommentar: