Den blev filmen, der vandt Danmark landets først Oscar for bedste fremmedsprogede film. Nu har “Babettes gæstebud” så vundet Pavens hjerte. Den danske klassiker fra 1987 er nemlig Pave Frans’ favoritfilm.

Se også: ”Under sandet” er Danmarks Oscar-kandidat

Det er TV 2, der skriver, at Guds stedfortræder på Jorden – Paven i Rom – sætter stor pris på Gabriel Axels film baseret på en roman af Karen Blixen med hovedrollerne spillet af Bodil Kjer og Birgitte Federspiel.

Og det valg er specielt og måske endda kontroversielt, fordi budskabet i “Babettes gæstebud” netop er at sætte livsglæde over strenge doktriner og regler, som den kristne kirke ellers har stået for i århundreder.

Følg Filmz på Facebook.Vis kommentarer (4)
Gravatar

#1 nwinther 5 år siden

"Og det valg er specielt og måske endda kontroversielt, fordi budskabet i "Babettes gæstebud" netop er at sætte livsglæde over strenge doktriner og regler, som den katolske kirke ellers har stået for i århundreder."

Har du set filmen, Morten?

Den handler netop om en katoliks (sådan da) berigelse af den protestantiske nøjsomme tilværelse. Missionsfolkene i Babettes Gæstebud er jo netop lutheranere af mest fundamentalistiske og asketiske skuffe.

I det hele taget er de katolske lande kendt for væsentlig mere "livsglæde", når det kommer til mad og drikke, end den "weberske" protestantisme.

Det vil derfor være et ganske naturligt valg for den katolske pave, fordi filmen viser, hvor den katolske livsførelse er - eller kan være - protestantismen "overlegen" (om man vil).

Det modsatte synspunkt kan naturligvis også fremføres: At den protestantiske askese skaber større overskud og effektivitet og dermed konkurrenceevne, som den katolske.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#2 Morten Vejlgaard Just 5 år siden

#1 Det var ikke for at begynde en debat som retningerne inden for kristendommen. Jeg retter til. Min pointe - og ja, jeg har set filmen - er, at livsnydelsen i "Babettes gæstebud" netop vinder over religionens regler, som alle retninger af kristendommen har i rigt mål - lige fra ingen sex før ægteskab til syndefaldet m.m.

Men fedt indlæg. Jeg havde ikke overvejet det, som du beskriver det. Spændende vinkel - og godt bud på, hvordan Frans har set den.
Gravatar

#3 nwinther 5 år siden

Dejligt svar, Morten :)

Jeg forstår dog godt, hvor du har opfattelsen fra, da man under katolicismen har set askese, navnlig i klostre og forskellige munkeordner, med selvpineri, tavshedsløfter osv., og hvor man ikke har svinet med andet end forbandelserne over evt. kættere.

Og der har heller ikke været meget "til overs" i middelalderens europa. Men kirken formåede ikke desto mindre at blive et sted med overflod og overdådighed (og korruption) - som så førte til skørlevned - og til den protestantiske reformation.

Men der hvor Babettes Gæstebud er interessant - i et religiøst perspektiv - er det verdsliges "sejr" over det åndelige og den senere "fusion" af de to, hvor beruselsen (herunder promillerne) og madens sanselighed bliver tolket som en åndelig oplevelse af de ellers så resolutte lutheranere.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#4 Morten Vejlgaard Just 5 år siden

#3 tak for den. Spørger dig lige til råds, når der en dag kommer en sequel ;)

Skriv ny kommentar: