Den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX skydes officielt i gang i morgen den 7. november, og i den anledning har Filmz taget et kig på fem klassiske dokumentarfilm, alle burde se.

Der bliver blandt andet set på Werner Herzog-klassikeren “Grizzly Man” såvel som “Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse”, der omhandler de enorme problemer, der var med indspilningen af Francis Ford Coppolas “Dommedag nu”.

Læs artiklen “Når virkeligheden slår fiktion – dokumentarerne, alle burde se” her.

Hele vejen gennem CPH:DOX, der varer fra den 7. – 17. november, vil Filmz byde ind med interessante indslag, så husk at tjekke ind i løbet af festivallen.Vis kommentarer (12)
Gravatar

#1 MMB 9 år siden

Ja, det er da fem gode dokumentarer, og det bliver der da også argumenteret fint for. Men hvor er den røde tråd? Hvorfor fremhæve lige disse fem film og ikke fem andre? Måske man kunne have taget dokumentarer, der har været med til at fornye dokumentarfilmen. Eller måske udvælge en dokumentar fra hver af de forskellige undergenrer (uanset hvilken teoretikers definition, man så ønsker at benytte) og dermed vise, hvordan de repræsenterer genren.
Gravatar

#2 steadi07 9 år siden

Jeg vil så godt anbefale "The Gatekeepers". Interviews med seks tidligere chefer for Shin Bet, Israels interne sikkerhedstjeneste.

Dokumentaren formår, for det meste, at forholde sig neutral i konflikten mellem israelere og palæstinensere, og lader i stedet de seks chefer forklare de tanker som de sad med, og stadig sidder med i forhold til det arbejde, som de blev sat til at udføre.

Det står ret hurtigt klart for en, at de tænker alle i "Hvad er bedst for statens Israels overlevelse?". Hvad der måske så kommer som en overraskelse for mange er, at de alle er kritiske over for Israels behandling af palæstinenserne. Det betyder ikke, at de tøver med at slå en palæstinensisk terrorist ihjel fra luften, men som en af dem citerer Itzhak Rabin for at sige: "We will fight terror like there is no peace process, and we will deal with the peace process as if there is no terror."

En absolut fremragende dokumentarfilm. Er selv i gang med at se den for anden gang.
Gravatar

#3 Lord Beef Jerky 9 år siden

The Act Of Killing er den bedste dokumentar, jeg har set i nyere tid. Der kan en crowd pleaser som f.eks. Searching For Sugar Man sgu ikke følge med.
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"
Gravatar

#4 The-new-meister 9 år siden

Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse er virkelige en fascinerende film som varmt kan anbefales hvis man ikke allerede har set den.
Gravatar

#5 Snaden 9 år siden

Fremragende artikel. Jeg har set alle undtagen 'Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse'.

American Movie kan absolut anbefales! En af mine favoritter! Fantastisk dokumentar!
Gravatar

#6 lyspunkt 9 år siden

Jeg vil nævne
"King of Kong" som både har helte og skurke og en spændende historie om high scoren i Donkey Kong

"Hands on a Hard Body" som ikke er en blå film, men om udholdenhed for at vinde en bil.

"Best worst movie" hvor nogen har fundet frem til tandlægen, der spillede hopvedrollen i Troll 2 og bl.a. tager rundt med ham for at møde de øvrige skuespillere.

"Under Preasure" om tilblivelse af The Abyss.

"Knucle" om den lyssky verden blandt irske bare-knuckle-fighters som er en krig mellem familer, hvor store pengebeløb skifter hænder
"Ud fra størrelsen på halen har vi beregnet, at dyret har været kæmpemæssigt" Prof. Martens - Reptilicus
Gravatar

#7 Lehrmann 9 år siden

Beklager, men "Det Røde Kapel" har, lige meget hvordan du vender og drejer den, intet at gøre på en sådan liste over dokumentarfilm. Det er fire godt fortalte historier stillet over for et vovet, men i sidste ende tomt forsøg på at udstille et styre vi allerede godt ved er råddent.

Der er selv rigtig mange danske dokumentare, som både hvad angår tema såvel som teknisk dygtighed er klasser over "Det Røde Kapel".


Personligt anser jeg "Hoop Dreams" som et af det vigtigste filmiske beskrivelser af verden.
Gravatar

#8 Pécuchet 9 år siden

<

As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty
For All Mankind
It May Be That Beauty Has Strengthened Our Resolve
The House Is Black
Tie Xi Qu: West of the Tracks
Der burde have været Roser.
Gravatar

#9 Kisbye 9 år siden

Syntes nu 'Det Røde Kapel' kapel er ganske god og meget originalt fundet på. Den vandt en pris på Sundance, men jeg ved nu ikke ligefrem om man kan kalde den en klassiker.

Og ja, der findes mange gode dokumentar film. Nu vi er igang, så nævner jeg i flæng:

The Battle of Chile (La batalla de Chile)
Man with a Movie Camera (Chelovek s kino-apparatom)
Capturing the Friedmans
Grin Without a Cat (Le fond de l'air est rouge)
Général Idi Amin Dada: Autoportrait
Hearts and Minds
Shoah
Sans soleil (Sunless)
Night and Fog (Nuit et brouillard)
In the Year of the Pig

Herudover har Chris Marker har begået en dokumentar om en den store mester, Tarkovsky. Den er meget seværdig hvis man kan finde den. Den er lidt i samme stil som Sans soleil:
One Day in the Life of Andrei Arsenevich (Une journée d'Andrei Arsenevitch)
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)
Gravatar

#10 MOVIE1000 9 år siden

Så det røde kapel for første gang her for et par dage siden, jeg kunne nu meget godt lide den. Måtte dog slå engelske undertekster på til sidst, da jeg simpelthen ikke kunne forstår Jacob, hvilket jeg synes er en skam, at der ikke er danske undertekster til når han siger noget, for jeg synes det er meget relevant og klogt i forhold til dokumentaren.
The earth is not a cold dead place, this is not a cold dead place.

Skriv ny kommentar: