Bjarke Ingels forklarer nu tankerne bag ny biograf i København – og hvorfor Palads bør rives ned.

Han var på linje med #RedPalads-bevægelsen, som for tre år siden demonstrerede til fordel for den københavnske biograf Palads, der er kendt for sine ikoniske pastelfarver, som blev malet af Poul Gernes i 1989:

”Jeg kan forstå, at man overvejer at rive bygningen ned, og det mener jeg virkelig, er en forbrydelse mod københavnsk arkitekturhistorie,” sagde arkitekt Bjarke Ingels i 2017 til TV 2.

Nu er Bjarke Ingels’ tegnestue BIG sammen med Nordisk Film Biografer selv hovedarkitekten bag planerne om en kommende nedrivning af Palads. Så hvad skal straffen være for den forbrydelse?

”Jeg vil sige, at hvis man river Palads ned uden at skabe et nyt hjemsted for dansk film, der er dansk film værdig, og et nyt byrum, der er København værdig, og med en eller anden form for markant by- og bygningsintegreret kunst af vor tids svar på Poul Gernes, så skal man dømmes til kun at se film på en iPhone uden at måtte gå i biografen,” siger Bjarke Ingels til Filmz.

Og den straf vil Bjarke Ingels nødigt idømmes – han vil helst se film i biografen. Ingels har i mange år været flittig gæst i Palads, da han boede på Vesterbro, men med tiden endte han med at fravælge biografen:

”Tiden er løbet fra Palads. Jeg er gået i Imperial de sidste mange år. Det er der, hvor man får en ægte biografoplevelse. Den ekstraordinære oplevelse. Lærredet er enormt. Det er en fysisk oplevelse, som du ikke kan få derhjemme.”

For selv om Palads stadig har sit farverige ydre, så er de 17 biografsale indenfor langt fra lige så ikoniske. Nordisk Film Biografer forklarer, at bygningen ikke længere rimer på tidsvarende biografdrift – læs om det her.

Derfor har Nordisk Film Biografer i samarbejde med Bjarke Ingels fremlagt planer for et nyt Palads, hvor stueetagen skal være en foyer med restauranter, caféer og barer, som kan benyttes før og efter filmen.

I dagens Palads træder man op ad den imponerende trappe til førstesalens mange biografsale, men i det nye Palads fører trappen i stedet ned i en verden af individuelle bygninger, som breder sig ud over pladsen under jorden på Axeltorv.

Bygningerne bliver topmoderne biografsale, der bindes sammen med gange udsmykket af moderne kunst, som kan opleves udefra på pladsen igennem et glasgulv over biografens gange:

”Palads skal blive til en episk premierebiograf, der lever op til navn og beliggenhed. Det bliver en levende del af pladsen. Lyset kommer nedefra, hvorfra man føler den cinematiske magi emme op fra undergrunden,” siger Bjarke Ingels.

De første tegninger af det nye Palads har dog fået en hård medfart. Politiken beskrev det som ’et generisk kontorhus'.

Læs også ‘Palads-plan: Skal rives ned – 6 billeder af ny biograf i København‘.

Bjarke Ingels er ærgerlig over kritikken af en bygning, der endnu ikke findes:

”Det er ærgerligt, at arkitektprojekter altid skal bedømmes, før de har fået chancen for at tale for sig selv. Vi har forsøgt at gøre noget med samme ambition, som Paul Gernes kom af sted med. “

Herfra tager samtalen en afstikker fra arkitektur til film. Ingels fortæller om vennen Jonathan Nolan, der sammen med storebror Christopher Nolan kæmper for biografernes plads i fremtidens filmforbrug, hvilket senest har gjort Nolan-filmen “Tenet” til den centrale film i forbindelse med genåbningen af verdens biografer.

Snakken ender på “Olsen-banden går amok” fra 1973, hvor Egon, Benny og Kjeld begik en forbrydelse inde i Palads. Straffen? Egon røg direkte i fængsel.

Den kendsgerning får dog ikke Bjarke Ingels til at ændre på planen om at nedrive Palads, som han i 2017 ellers sammenlignede med netop en forbrydelse.

For han satser på at slippe for straf ved selv at bygge fremtidens biograf. Et ægte Palads.Vis kommentarer (3)
Gravatar

#1 Pistolprinsen 4 år siden

Man har en standpunkt, indtil...
...man selv kan score kassen.
Lidt trold er man vel altid :-)
Gravatar

#2 Ryder666 4 år siden

Palads-bygningen har aldrig været for køn at se på. Kan dog bedre lide den farvede facade, end den kedelige hvide, som den så ud i Olsen banden går amok. Da jeg gik rundt i KBH centrum, holdt busserne lige tæt på Palads, så det var nemt at finde, selv på afstand, takket være den ikoniske konstruktion hvis man kan sige det sådan.
Gravatar

#3 Justin 4 år siden

Både dengang og nu syntes jeg det lyder som en god ide, Palads er bare ikke egnet som biograf i dag.

Nordisk film har allerede 2 biograferne i gå afstand, og en helt nybygget andet sted i København

Skriv ny kommentar: