Danske biografejere frygter tiden efter coronakrisen, hvor der vil mangle premierefilm – håber på hjælp fra de danske politikere.

Den 12. marts lukkede de danske biografer efter påbud fra statsminister Mette Frederiksen. De holder stadig lukket.

Biografer med udstyr, husleje og lønninger til millioner af kroner kan ikke tjene penge ved at fremvise de nyeste premierefilm. Derfor kan de lige nu og her søge om hjælp igennem den økonomiske håndsrækning, som politikerne tilbyder coronaramte virksomheder.

Men hvad med tiden efter coronalukningerne? Filmz har talt med en række kilder om den kommende åbning af danske biografer. Fra Jylland og på Sjælland, små og store biografer.

Her forsøger man at klare sig igennem coronakrisen ved hjælp fra hjælpepakkerne – lukningen er til at forholde sig til, men svarene er straks mere vævende, når man spørger til den kommende åbning af Danmark og dermed også biograferne.

Før coronakrisen skulle april, maj, juni og juli byde på premierefilm som “Mulan”, “No Time to Die”, “Fast 9”, “Black Widow”, “Wonder Woman 1984”, “Ghostbusters: Afterlife” og “Minions 2”.

Alle storfilm, der med garanti ville hive et stort publikum ind i de danske biografer. Alle er de nu blevet udskudt til senere – hvad skal biograferne i Danmark så vise, når de åbner igen?

Svaret findes ikke lige nu. Nogle håber, at Disney hurtigt vil komme de åbnede biografer til undsætning med “Mulan” eller måske “The New Mutants”, selv om USA til den tid formentlig endnu vil være lukket.

Andre peger på lokal hjælp i form af en hurtig retur til premiereplanen for den danske bestseller-filmatisering “Undtagelsen”, der skulle have haft premiere i april, men som nu er udskudt på ubestemt tid.

I Kina har de planlagt at give repremiere på gamle storfilm som “Avatar”, “Avengers: Endgame” og Christopher Nolans “Interstellar”. Den løsning kan også blive en mulighed i Danmark, men langt fra alle tror, at det vil lokke publikum tilbage igen i samme antal som før coronakrisen.

Endelig er der dem, der inderst inde håber, at de danske biografer ikke får lov til at åbne før til august, hvortil en stor Hollywood-film som “Wonder Woman 1984” er flyttet.

For uden film på hylderne giver det ikke mening at åbne biograferne igen. Biograferne er ikke som bageren eller frisøren, der fra dag ét igen kan begynde at bage brød eller klippe hår, siger en biografejer til Filmz.

Ens for alle de biograffolk, som Filmz har talt, er, at de hver især tror på, at lige netop de vil overleve tiden efter coronakrisen, men at de manglende store premierefilm i 2020 potentielt kan føre til lukninger, konkurs og biografdød rundt om i Danmark.

Hos brancheforeningen Danske Biografer anerkender direktør Lars Werge den bekymring:

”Det er et helt særligt problem for biografbranchen. Vores branche har særlige forudsætninger, hvor vi er afhængige af filmselskaberne, der lige nu udskyder årets premierefilm. Det vil ramme biograferne, og det er der ikke særlig stor viden om i den politiske verden,” siger Lars Werge til Filmz.

Det er således ikke de konkrete lukninger, som biograferne frygter mest, men derimod de efterfølgende konsekvenser af coronakrisen, hvor biografer i de første mange måneder kan se frem mod en nærmest tom premierekalender.

Lars Werge ved godt, at kulturminister Joy Mogensen ikke bare kan ringe til Hollywood og fremrykke premierefilm særligt til danske biografer, som kan se sig rundt om i et Europa, hvor de fleste andre lande sandsynligvis må holde lukket i endnu længere tid.

Direktøren for Danske Biografer vil dog gerne sende en særlig appel på vegne af biograferne i Danmark til kulturministeren og de folkevalgte:

”Politikerne skal hjælpe os. Det er mit håb.”

Læs også ‘Flere storfilm flygter fra 2020 – kun 2 tilbage denne sommer‘.

Der er 169 biografer i Danmark.


Vis kommentarer (56)
Gravatar

#51 MacGuffin 2 måneder siden

#49: Vel talt.
Jeg kan f.eks. også godt forstå at de amerikanske studier og nogle danske filmproducenter vælger at sende deres film på streaming, når biograferne har været tvunget til at lukke. Det handler om at begrænse et underskud. Jeg kan også godt forstå hvorfor nogle amerikanske studier vælger at sende deres film direkte på streaming i denne situation.
Gravatar

#52 Blandet Landhandel 2 måneder siden

MacGuffin (50) skrev:
Jeg er enig i at spil er en kunstform. Men konstaterer også der er delte meninger om dette.
Jeg taler om gennemsnitsbudgetter på spil og biograffilm. Tvivler på der er den store forskel. At et spil kommer op i de højder modsvares af de kommende Avatar.


Som bliver modsvaret af det næste GTA eller Elder Scrolls og sådan kan det blive ved. Jeg reagerede bare på din udtalelse og der findes dyrere spil end biograffilm og det er et klokkeklart faktum. Derudover er jeg meget enig i det meste du skriver modsat så mange andre herinde så vi stopper bare sidesporet her.
Gravatar

#53 Justin 2 måneder siden

#49
Hvis man er stor fan af biografen, så vil man gerne se den på premierer aften, eller den først kommende weekend, så de eneste biograferne vil miste er dem der er lige glade med at se den i biografen.

Gravatar

#54 MacGuffin 2 måneder siden

#53: Du vil aldrig forstå problematikken. Der er intet håb.
Gravatar

#55 Gorman 2 måneder siden

#49 og 51 undskyld hvis det larmede da jeg faldt ned af stolen, men oplevede man lige der at Geeky og Kim faktisk var lidt enige og roste hinanden!!!!!

Virkeligheden overgår altid fantasien :)
Hudson til Vasquez i "Aliens": "Have you ever been mistanken for a man? No, have you!!!
Gravatar

#56 MacGuffin 2 måneder siden

Der skal roses når det er på sin plads. Og det er det faktisk. Geekalot har set lyset.

Skriv ny kommentar: