For Cillian Murphy kan interviews og promoveringen af film betragtes som et nødvendigt onde. Men han udfører dem stadig.

Typisk er der inden for film-branchen en stor tradition for at fortælle meget om filmen inden udgivelse: Fra skabelsesprocessen og kemien mellem de kreative til ekstraordinære scener, som seeren kan vente i spænding på. Dog er det ikke tilfældet med “Oppenheimer”. Christophers Nolans kommende epos har fået tilknyttet et par trailers til at skabe forventninger til filmen. Men interviews fra cast er begrænsede og knappe.

I et nyligt interview, som The Guardian har lavet med hovedrolleindehaver Cillian Murphy, havde journalisten Charlotte Edwardes meget svært ved at få noget ud af skuespilleren. Både fordi Murphy er kendt for at være meget fattet og vælge sine ord med omhu, og fordi han er underlagt strenge krav om ikke at sige noget som helst om filmens indhold inden premieren. Hvad Edwardes har fået ud af Murphy, fortæller til gengæld meget om dedikationen blandt skuespillere og Nolans behov for at skubbe til egne grænser: Heriblandt et usundt vægttab, de første eksplicitte sexscener i en Nolan-film og det videnskabelige perspektiv på kærlighed.

Intense optagelser og intern konkurrence

Murphy havde et mål om at matche J. Robert Oppenheimers silhuet. Derfor begyndte han på et intenst vægttabsprogram, hvor han testede, hvor lidt mad han kunne spise i løbet af en dag. Det endte med at udvikle sig til en intern konkurrence med sig selv, som hurtigt blev usund. Murphy anbefaler derfor ikke at teste kroppens grænser på samme måde, som han har gjort. Han vil heller ikke afsløre, hvor mange kilo han tabte.

Dog kom det meget naturligt til skuespilleren ikke at spise, fordi optagedagene var så intense. “Oppenheimer” er blevet optaget på tværs af USA. De optagelserne er foregået i Los Alamos, New Mexico, men enkelte optagelser er også sket i New Jersey. Det betød, at Nolan løbende flyttede optagelserne fra den side af landet til den anden, og det samme gjaldt for Murphy. Han glemte derfor at spise, og han glemte også at sove. Skuespilleren beskriver forløbet som at køre på en vanvittig energi: ‘Et hyper noget’.

Romantik og lyst fortolket af Nolan

Christopher Nolan har tidligere udtalt, at kærlighedsaspektet i “Oppenheimer” er noget af det stærkeste, han nogensinde har lavet. Fra en instruktør, som er kendt for at konstruere abstrakte rammer for sine fortællinger, er portrætteringen af ømhed og kærlighed et kvantespring af en anden dimension. Murphy uddyber og fortæller, at der kommer til at være eksplicitte sex-scener og nøgenhed mellem Murphys karakter og Florence Pughs karakter Jean Tatlock: Oppenheimers ekskone.

Udover det erotiske kan man også forvente meget intense kærlighedsscener mellem Oppenheimer og hans kone Kitty, som bliver spillet af Emily Blunt. Murphy understreger, at især scenerne med Blunt var intense at optage, fordi de krævede lige dele sårbarhed og eksperimentering. Som et sidespring fortæller Murphy om de såkaldte ‘kemitests’. Her placerer studier to skuespillere i et rum med producenter bag ensidede vægge og observerer, om der opstår kemi. Blunt og Murphy arbejdede tidligere sammen på “A Quiet Place II”, og deres tidligere kemi gav dem plads til at prøve nogle ting af, fordi de havde etableret en tillid til hinanden.

En videnskabelig kærlighed

For at nærme sig den tankegang, som videnskabsfolk har til store emner som kærlighed, had, politik og eksistens fulgte Murphy et par videnskabsfolk i deres daglige virke. Han fik også mulighed for at sidde til middag med dem. Skuespilleren er ikke særlig velkendt inden for kvantefysik og andet avanceret naturvidenskab. Til gengæld anvendte han muligheden til at spørge dem ind til det at være menneske. Murphy var meget interesseret i at se, hvordan videnskab påvirker menneskers perspektiv.

Hvad Murphy fandt ud af, var, at information blev optaget på en helt anden måde end normalt. Han genkalder sig en episode, hvor han spurgte videnskabsfolkene om deres forståelse af kærlighed. En videnskabsmand sagde direkte, at han ikke troede på kærlighed. Nærmere bestemt havde han brudt fænomenet ned til at være en udveksling af hormoner mellem hankøn og hunkøn. Murphy kunne ikke sætte sig ind i den holdning, men brugte den som et billede til at forstå, hvordan en person som Oppenheimer ville tænke.

“Oppenheimer” får dansk premiere den 20. juli.Vis kommentarer (0)

Skriv ny kommentar: