Der bliver alt for mange offentlige penge til danske film, som ingen gider se. Det mener Dansk Folkeparti, der netop har præsenteret et vidtgående forslag til filmstøtteordningen.

Se også: James Gunn skiver takkebrev til “Guardians of the Galaxy”

Partiet vil nedlægge den nuværende kunstnerisk baserede ordning og erstatte den med en filmstøtte, der skal fremme billetsalget. Det skriver Berlingske.dk.

”Vi vil have færre prætentiøse film uden publikum. Filmkunst, der ikke har noget publikum, er jo ikke kunst. Det er navlepilleri. Film er et massemedie, så jo flere der går i biografen og ser dem, desto bedre. Derfor skal vi satse på film, hvor håndværket er i orden, og som rækker ud mod publikum og lokker dem i biografen,” siger DFs kulturordfører, Alex Ahrendtsen, til Berlingske.

Til efteråret skal folketinget færdigforhandle en ny fireårig aftale for den offentlige støtte til dansk film. Og her vil Dansk Folkeparti altså slå et slag for, at der i højere grad skal gives støtte til folkelige film, mens eksperimenterende værker bør nedprioriteres.

Hvis det stod til DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen, ville en instruktør som Simon Staho og hans film [url=/film/miraklet]”Miraklet”, der kun blev set af 742 mennesker, aldrig have modtaget støtte.

Forslaget har ikke overraskende fået en del danske filmfolk til at rynke på næsen. Heriblandt filmproducent Regner Grasten, der bestemt ikke er begejstret for Dansk Folkepartis udspil.

”Det er en rigtig dårlig idé alene af den grund, at det er i eksperimenterne, at vi får benzinen til de brede og folkelige film. Hvis vi kun satser på folkelige film uden samtidig at have ‘drivhuset’, så ender vi som i tresserne, hvor dansk film blev en stribe dårlige Dirch Passer-film,” siger han til avisen.

Hvad mener du? Bør støtten til eksperimenterende kunstfilm sløjfes til fordel for en støtteordning, der tilgodeser de folkelige film?

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.Vis kommentarer (30)
Gravatar

#1 Kaversmed 7 år siden

Nyheden skrev:
"Vi vil have færre prætentiøse film uden publikum. Filmkunst, der ikke har noget publikum, er jo ikke kunst. Det er navlepilleri. Film er et massemedie, så jo flere der går i biografen og ser dem, desto bedre. Derfor skal vi satse på film, hvor håndværket er i orden, og som rækker ud mod publikum og lokker dem i biografen,"


Er manden dybt seriøs?! Lyder som ren satire.
Ripley: These people are here to protect you. They're soldiers.
Newt: It won't make any difference...
Gravatar

#2 Jb-film 7 år siden

Lige på dette punkt har Dansk Folkeparti en misforstået opfattelse af folkelighed. Hvis alt bliver rent folkeligt mainstream, så vil vi se ensartet mængde film, hvor kvaliteten vil drukne!
Gravatar

#3 Hive 7 år siden

Men de såkaldt "folkelige" film har jo slet ikke brug for støtte, så kan man ligeså godt helt sløjfe den. Jeg er dog enig i at man ikke bare uden videre bør smide millioner efter ethvert lille skævt projekt der skriger "kunst!" og "alternativt!"...
Gravatar

#4 Ulver 7 år siden

Det bør helt afskaffes og være op til filmproducenterne selv at tage de chancer de ønsker.
Gravatar

#5 Jb-film 7 år siden

Rindalisme?
Gravatar

#6 Frederik 7 år siden

"Filmkunst, der ikke har noget publikum, er jo ikke kunst. Det er navlepilleri."


What. The. Fuck. Det er lang tid siden jeg har hørt noget så dumt.
Gravatar

#7 nwinther 7 år siden

Jeg er sådan set enig med DF - at der bliver givet for mange penge til ligegyldige "kunstfilm", som de kalder dem.

Men jeg er ikke sikker på, at løsningen er at sende pengene i røven på Far til Fire I Min Søsters Børn.

Jeg kan godt se idéen med at dyrke det gode håndværk - men får man nødvendigvis det i f.eks. Hvidstengruppen? Skulle man ikke forsøge sig med at udvikle filmkunsten? Hvis man da overhovedet skal have filmstøtte? Måske skulle man give alle pengene til én eller to film om året - som så til gengæld kunne få lov at lave noget med mere end ét kamera, måske endda nogle effekter eller rekvisitter som gør filmen mere seværdig og mindre ufrivillig komisk?

En film som "I Kina Spiser de Hunde" var pisse god - men manglede tydeligvis de sidste 5-10 millioner til at få "actionscenerne" til at virke helt troværdige (hvilket vel må være kendetegnende ved filmisk godt håndværk).

Men et eller andet sted, siger han også at han kun vil spille på dem, som slår en 6'er hver gang. Ikke noget med alle de 2'ere og 3'ere. Og sådan fungerer filmbranchen ikke.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#8 Manthraxx 7 år siden

Gad vide om "I Kina Spiser de Hunde" og "Blinkende Lygter" ville have været blevet lavet under DF forslåede system...
Gravatar

#9 Nagash 7 år siden

Jeg vil så mene, at det netop er de smalle film, som har svære kår, der stadig skal have støtte. Klassefesten 4-10, Finn og Jacob 16, Kim Bodnia på tur 8, Mads Mikkelsen scorer damer 3 skal derimod ingen støtte have. De kan sgu klare sig selv.
Gravatar

#10 BossDanmark 7 år siden

Det er svært at lave film man kan tjene penge på - og danske film er vigtige. Bl.a. For at fastholde vores danske kultur.

Når det så er sagt, så bør man vel overveje hvad man støtter. Kunne jo overveje hvor vi får mest for vores penge... Er det en smal film eller er det en bred film? Nogen gange synes jeg der går snob i kultur - vi støtter klassisk musik, ballet og andet smalt. Og det er mange penge det koster. Ville vi få mere ud af at støtte andre steder, så flere fik set kultur.

Personligt synes jeg vores kultur penge skal bruges til at lave noget der samler og giver noget til mange.
"Jeg ska' ha' noget coke. Det ska' jeg da ha'. Det ska' jeg da haaaaa'"
Ulrich Thomsen som Peter i 'Blinkende Lygter'

Skriv ny kommentar: