Boom Bust Boom
Udgivet 11. maj 2016 | Af: Oskar K. Bundgaard | Set i biografen
”Krisen er ovre, de gode tider er tilbage.” Nogenlunde sådan lød udmeldingen fra en stolt dansk regering for godt et år siden. Finanskrisen, der begyndte i det amerikanske boligmarked i 2008 og siden er trampet igennem stort set alle verdens økonomier, er endelig død og borte. Men bedst som vi fejrer væksten ved med et wienerbrød fra bageren, så dukker “Monty Python”-veteranen Terry Jones pludselig op med en hær af hånddukker og nogle mærkelige sange, for at minde os om at krisen med sikkerhed vil komme igen – hvis vi altså ikke passer på.
I modsætning til andre og mere vrede film om krisen, bruger “Boom Bust Boom” ikke meget tid på at pege fingre. Hvor film som “Inside Job” retter en bredside imod de grådige pengemænd, der gjorde det hele så meget værre, forklarer “Boom Bust Boom” politikerne og bankmændenes tilsyneladende vanvittige adfærd op til krisen som et aldeles menneskeligt fænomen. Faktisk er mennesker ikke meget forskellige fra aber, forklarer Terry Jones og tager os med til Puerto Rico, hvor en forsker fra Yale University har lavet et eksperiment, hvor rhesusaber betaler for vindruer med små sølvmønter.
Mange vil genkende Terry Jones fra den legendariske britiske komikergruppe “Monty Python”. Arven fra gakgak-komikken er tydelig. Grafer forlader skærmen med eksplosioner, hvis der skal laves en pointe om ligevægt placeres et kæmpe bræt på toppen af et højhus og forskellige menneskers motivationer og verdensopfattelser forklares med sang. Der er hele tiden et eller andet farverigt, der flagrer rundt på tværs af skærmen. Næsten så det distraherer fra de seriøse økonomer, der taler ind mellem alt vanviddet.
Teserne om, at dem, der ikke husker historien, er dømt til at gentage den, og at enhver boble nødvendigvis må springe, er bestemt værd at blive mindet om. Så måske var det meget godt, at Terry Jones og det økonomiske cirkus kom forbi. Men jeg tror stadig, jeg venter lidt med at bekymre mig om krise og finansielle bobler. Eller jeg begynder i hvert fald først, efter jeg har spist mit wienerbrød.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet