De uskyldige

InstruktionAnne Fontaine

MedvirkendeLou de Laâge, Agata Kulesza, Joanna Kulig, Eliza Rycembel

Længde115 min

GenreDrama

IMDbVis på IMDb

I biografen05/01/2017

Anmeldelse

De uskyldige

4 6
Børn og andet halløj i klosteret

Nonner er in. Det viste polske “Ida” med sin Oscar i 2015. Nu er den endnu engang gal med nonnerne i Polen. Tiden er skruet tilbage til 2. verdenskrig, hvor flere nonner på et kloster er blevet gravide efter overfald fra sovjetiske soldater. Det er igen Polen, det er igen nonner, og alligevel er det noget helt andet.

Det, der samler de to nonnefilm, er religionens møde med det ikke-religiøse. Men hvor “Ida” byder på kælen for det visuelle i et roadtrip gennem det kommunistiske Polen, så byder den nye nonne i klassen på en mindre stiliseret billedside og en historie, der udspiller sig inden for klostrets mure. Men de mange forskelle til trods så minder nonnerne i centrum ikke så lidt om hinanden. Og dem, de spejler sig i.

For lægen Mathilde er ved første øjekast den diametrale modsætning af Søster Maria og de andre nonner her i “De uskyldige”. Hun er en ikke-troende, kommunistisk, frisindet kvinde, der har viet sit liv til lægevidenskaben. Hun drikker, hun ryger, hun hygger sig med en kollega, som hun end ikke er gift med! Hun deler mange træk med den vilde Wanda fra “Ida”. Sammen med den regelrette Søster Maria forsøger hun at hjælpe de gravide søstre. Men Maria var også engang vild, indtil hun fandt Gud. Vildskaben genfinder hun i mødet med Mathilde – præcis ligesom Ida fandt den i mødet med tante Wanda.

Det er mødet mellem religion og lægevidenskab, det handler om, hvor begge parter lærer om hinanden og sig selv. Det er en fortælling, der fremkalder brede smil. Glæden lyser ud af øjnene på Søster Anna, efter hun har født, og jeg blev smittet af den glæde, når hun proklamerer, at hun har fundet noget, der er vigtigere end Gud – rollen som mor. Der er dømt female empowerment, når Mathilde og resten af klosteret står sammen om hemmeligheden inden for murene og får smidt de sovjetiske soldater på porten med tyfus. Nonnepigerne smiler og griner. Det samme gør jeg.

Men når religion og lægevidenskab mødes, er det ikke kun fryd, gammen og amen. Udenfor truer både selve den katolske kirke med lukning, hvis hemmeligheden kommer frem, samt flere seksuelle overgreb fra den kommunistiske hær. For ikke at tale om den indre kamp klostrets søster udkæmper mellem fostret i maven og Gud i hjertet. Og hvor bliver de nyfødte bortadopteret hen? Ikke nok med at vores kvindelige helte må holde på hemmeligheder, så bliver der også holdt hemmeligheder skjult for dem. Der er ikke langt fra smil og glæde til gråd og forfærdeligheder i det krigshærgede Polen.

“Ida” vandt fortjent sin Oscar hjem og gjorde nonner til det nye sort på film. “De uskyldige” rider videre på bølgen med nok en film om nonner i Polen. Men det føles aldrig som en gentagelse, da stilen er væsentligt anderledes. Vil “De uskyldige” så kunne vinde endnu en Oscar hjem til klostret? Tja, kvaliteten er høj, men Oscaren er nok ikke så sikker som amen i kirken.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Vi er i Polen, 1945. Mathilde, en ung fransk Røde Kors-læge, er på en mission for at hjælpe overlevende fra krigen. Da en nonne søger hendes hjælp, bliver hun bragt til et kloster, hvor flere søstre er blevet gravide efter overgreb af de sovjetiske soldater. Nonnerne kan ikke forene deres tro med deres graviditet og Mathilde bliver deres eneste håb.

I filmen medvirker Lou de Laage, som var en af Shooting Stars på Berlin Film Festival og Agata Kulesza fra “Ida”. “De uskyldige” fik gallapremiere på årets Sundance festival.