Deer Hunter, The (repremiere)
Udgivet 31. jan 2007 | Af: Benway | Set i biografen






Filmen foregår i tre ganske skarpt opdelte kapitler. De udgører en rejse fra livets spæde begyndelse ved et glædeligt bryllup, over krigens rædsler og umenneskelige kaos, for til sidst at komme frem til destinationen og en begravelse.

Det magelige fortællertempo i indledningen vil muligvis være en prøvelse for enkelte seere, men det har imidlertid en god pointe. Det er ikke blot hensigten, at vi lærer personerne at kende, men også, at vi fornemmer atmosfæren, og føler os som en del af familien. I den henseende fungerer scenerne ganske formidabelt. Efter brylluppet tager gruppen på hjortejagt, og Michael, den mest indelukkede af vennerne, kommer med sin opfattelse af hvordan en hjort skal nedlægges korrekt: ”Ét skud – ét drab”. Liv og død har en form for formål og mening.

Howard Hawks sagde engang, at en god film er tre gode scener og ingen dårlige. “The Deer Hunter” har ingen dårlig scener, mange gode, samt en håndfuld, der gør et uudsletteligt indtryk. Mange erindrer filmen som ekstremt voldelig og brutal, men sammenlignet med “Dommedag nu”, der havde premiere året efter, så er den meget tilbageholdende. Hvad der føles så voldsomt ved filmen er ikke begivenhederne i sig selv, men det, at vi uundgåeligt kommer til at holde af filmens personer.
Scenerne med russisk roulette har været temmelig omdiskuterede. Der er tilsyneladende ingen kendte tilfælde, hvor vietnamesiske soldater har udsat amerikanere for noget lignende, selvom det eftersigende skulle have været praktiseret i Saigon. Som et filmisk symbol på krigens vilkårlighed og den meningsfulde verdens undergang, er scenerne dog uovertrufne og forsynet med en kolossal følelsesmæssig slagkraft.







Filmen blev i sin samtid ligeledes kritiseret for at være positiv overfor USA’s indsats i Vietnam-krigen og for at give en unuanceret negativ fremstilling af Vietcong soldaterne. Selvom denne kritik mere går på de moralske værdier end de filmiske, er den ikke desto mindre forfejlet. De sadistisk fjender er mere symboler på rædslerne end egentlige personer og filmen fremstiller krigen på det mest basale niveau: uden formål. Yderligere udpensling af budskabet beskæftiger den sig ikke med, og det burde heller ikke være nødvendigt.
Blandt filmens mange forcer er ikke mindst det brillante skuespil. Robert De Niro, Meryl Streep, John Savage og ikke mindst Christopher Walken giver alle fremragende præstationer. “The Deer Hunter” blev en kolossal succes og indbragte Cimino Oscars for bedste instruktør og bedste film. Walken modtog desuden en for bedste bi-rolle. Efter succesen var studierne så begejstrede, at de tilbød Cimino lige hvad han ville have til sin næste film. Han besluttede sig for at lave “Heaven’s Gate”, der blev et legendarisk flop af gigantisk omfang og forsagede, at United Artists studierne næsten gik konkurs og senere blev solgt til MGM. Ciminos karriere kom aldrig rigtig på benene igen, men han har under alle omstændigheder med “The Deer Hunter” efterladt sig et formidabelt og mesterligt værk, der ikke blot er en kommentar til Vietnam-krigen, men som rækker ud over sin samtid og ind i det basalt menneskelige. Dette er utvivlsomt også grunden til, at vi ser den med lige stor fascination den dag i dag. Ligesom Michael havde Cimino muligvis kun ét rigtigt skud i riflen, men det var ikke desto mindre en ren fuldtræffer.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet