Den lille pige og Profeten
Udgivet 21. jun 2016 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Titlen lyver. Der er ingen profet med i “Den lille pige og Profeten”. Og slet ikke den profet, som du tænker på i disse Muhammed-tegninge-tider. Titlens profet peger derimod på den poetiske essay-samling under navnet “The Prophet”, som Khalil Gibran skrev for snart 100 år siden. Det er ham, som den her orientalske tegnestreg er dedikeret til. Og han var mere poetisk end profetisk. Mere lyrisk end religiøs. Det er “Den lille pige og Profeten” også.
For det bliver lidt rituelt tungt at lytte til Lars Mikkelsens Mustafa-stemme, der sådan cirka siger noget i retning af, at vinden ikke skelner imellem det store egetræ og det mindste græsstrå. For vinden er alle lige. Men selv om de mange poesi-passager bliver lidt anstrengende, så bliver de ledsaget af en genialt varieret animationsside. Fra fedtet fingermaling over børnetegninger og tørt farvekridt til sorte silhouetter. Sanseligt og evigt overraskende tegnes der til Mustafas mange billedsprog, der opmuntrer det militærstyrede folk til frihed.
Hvor Lars Mikkelsen er lidt for smagende og hellig i sit stemmeportræt af poeten, så er jeg anderledes vild med Mikkel Boe Følsgaards usikre officer, Halim. Han er fanget imellem på den ene side kærligheden til den frisindede mor, Kamila, der så gerne vil, at Almitra skal vokse op med en egen, fri stemme. På den anden side det autoritære styre, som sikkert er det eneste, Halim kender til. Det fri og det faste. Følsgaards lyst drengede stemme fanger splittelsen. Det er folk som Halim, der skal overbevises om, at et frit styre er bedre end et militært styre, hvis verden skal være anderledes.
“Den lille pige og Profeten” er også anderledes. Her stiller de sig ikke tilfredse med at blive ven med lampens ånd. Her er hård mening om det frie ord. Og måske lidt for mange poetiske New Age-strofer om længsel og kærlighed. Alligevel er der mange sande ytringer iblandt, selv om titlen lyver.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet