Den sorte pimpernel
Udgivet 2. nov 2007 | Af: Verbal | Set i biografen







Film som “Den sorte pimpernel”, der skildrer en person, som redder mange menneskeskæbner fra døden, er langt fra enestående. “Hotel Rwanda” og ikke mindst “Schindlers liste” er begge rørende historier om personer, som gør en forskel. Det skal dog slås fast med det samme, at “Den sorte pimpernel” på ingen måde er i nærheden af Spielbergs mesterværk. Hvor det i “Schindlers liste” var penge, som var den primære løsning på at redde jødernes liv, er det i “Den sorte pimpernel” Harald Edelstams blå diplomatpas og den svenske ambassade, der – foruden Edelstams karismatiske person – udgør de redskaber, som når at redde mange liv. Edelstams diplomatiske status i form passet sikrer ham mod det chilenske militær, som var det en skudsikker vest. For ét skud eller én voldelig handling imod en diplomat kan meget vel betragtes som en krigserklæring, og det ved både militæret og Edelstam, om end Edelstam er klar over, at hans handlinger rækker langt udover hans diplomatiske beføjelser.

Michael Nyqvist fremstår fremragende i den altoverskyggende hovedrolle som Harald Edelstam. Han udstråler autoritet og leverer et troværdigt billede af den opførsel, man må formode, Harald Edelstam har haft. På trods af dette stærke ydre må han i sine mareridt om natten kæmpe med fortidens rædsler, som skjuler sig i hans sind. Rædsler som man gerne ville høre noget mere om. Filmen lægger op til at ville fortælle, hvad der drev Edelstam til at løbe en så stor risiko for sit eget liv for at redde andre, men i sidste ende bliver det spørgsmål aldrig besvaret. Vi oplever Edelstams handlinger under militærkuppet, men får aldrig at vide hvad, der driver ham, hvilket er en mangel. Ligeledes bliver der heller ikke givet et ordentligt billede af den kærlighed, som Edelstam nærer til Consuelo Fuentes (Kate Del Castillo). Deres romance virker overfladisk, og man får kun et halvfærdigt billede af Edelstams følelser for Consuelo og omvendt.







“Den sorte pimpernel” formår fint at fortælle hvilken situation, Harald Edelstam har befundet sig i, og hvor meget han har gjort for at redde uskyldige chilenere. Til gengæld kommer man aldrig ordentligt ind under huden på personerne eller på den kærlighedshistorie, man forsøger at skildre. Men på trods af det kan man ikke undgå at blive grebet af filmen og historien om manden, der gjorde en forskel.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet