Den ukendte kvinde
Udgivet 24. jul 2007 | Af: kaduffo | Set i biografen







Guiseppe Tornatores vellykkede drama blander politik, socialrealisme og hverdagsskæbner i en forrygende og mørk cocktail, og det går rent ind, ikke mindst takket være det formidable skuespil fra særligt Kseniya Rapaport. Irena spilder i hvert fald ikke tiden og friheden i sit nye indfødsland; hun finder lejlighed og fast job som hushjælp i privaten hos den lokale guldsmed, Valeria Adacher (Claudia Gerini), der sammen med ægtefællen Donata (Pierfrancesco Favino) har datteren Thea (Clara Dossena). Netop datteren bliver mål for en større disput, og der skal heller ikke være tvivl om, at Irena har sine grunde til at være så tæt som muligt på familiens datter.
Filmens ret dunkle stemning holdes solidt i hævd af Ennio Morricones massive lydbillede, der næppe kræver nærmere præsentation. Hans lydlige kulisser er skæbnesbetonede og underbygger konsekvent og uden slinger i valsen filmens akronologiske sprog. Om end “Den ukendte kvinde” fortælles med et fremadskridende tempo, giver Irenas utallige flashbacks til den fordækte fortid konstant påmindelser om fortidens tilstedeværelse. Puslespillet er med andre ord en realitet, og Guiseppe Tornatore lægger op til, at tilskueren selv kan stykke et samlet handlingsforløb sammen ud fra de fragmentariske brudstykker, der ind imellem gives.

Umiddelbart er Kseniya Rapaport et forholdsvist ubeskrevet blad på disse breddegrader. Og det til trods for, at den russiske skuespillerinde er blevet nomineret og har vundet en lang række internationale priser, ligesom “Den ukendte kvinde” også var den helt store prissluger ved den årlige fejring af italiensk film, den såkaldte David Di Donatello Awards. Det er under alle omstændigheder til hendes udelte fortjeneste, at Tornatores seneste filmeventyr bibeholder sin prægnans og sin kvalitet. Ganske vist har filmen i sig selv et håndfast greb om fortællingens ædle kunst, men det er nu alligevel hovedaktøren, der trækker det største læs.
Og så selvfølgelig de virkelighedstro og nærværende dagligdagsemner, der er til debat, men desværre aldrig bliver uvæsentlige at høre om igen og igen. Prostitution, slavehandel, udnyttelse, og magt er blot de mest åbenlyse bannerførere for Tornatores utvetydige budskaber. Grundlæggende for “Den ukendte kvinde” er imidlertid de oplagte fordele ved adoption på tværs af landegrænser. Men har vi som forældre nu også sikret os, at barnets påståede forhistorie er den rigtige?







“Den ukendte kvinde” er en helt igennem vellykket kraftpræstation, der, med fare for bagsiden ved sammenligningens kunst, nok hører til Guiseppe Tornatores absolut stærkeste kort siden “Mine aftener i paradis”. I paradis er vi bestemt ikke med “Den ukendte kvinde”, men ikke desto mindre er filmen midt i alvoren et poetisk og kraftfuldt værk med en stærk og prægnant historie og ikke mindst dybtfølte aktørpræstationer.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet