Iqbal & superchippen
Udgivet 14. dec 2016 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Mobilen ringer efterfulgt af et ’shit!' Det er forskellen på Iqbal og Lille-Per. Og det er åbningen på den anden film om Iqbal, der er en glad dreng fra et positivt skildret Nørrebro, hvor det er bedre at køre på løbehjul end i forurenende limousine. Som en anden Frodo skal Iqbal denne gang lære, at hverken penge eller evig energi fra en superchip kan konkurrere med Silles venskab.
Rasmus Bjerg og Andreas Bo stråler igen slesk som skurkene, der nu står bag Donkey Energy, som de har startet op, efter de har hjulpet regeringen med et oliesalg til Goldman Sachs. Tag den, Bjarne Corydon. Men olieeventyret trues af superchippen, som Iqbal har skabt ved at bede til både Gud, Buddha og Allah – mindst en af dem svarede med en klimavenlig energichip, som truer olieindustrien. Måske Iqbal kan snydes? Med løfter om 10 millioner og en ny iPhone? For han er jo bare et barn. Dem hader de. Og fyldte oliven, siger Svinet.
Det er i mødet mellem det abstrakt politiske og det konkrete venskab, at “Iqbal”-serien er en sjov nyskabelse. Der er både møder med Psykonette om en mulig ADHD-diagnose, og der er Dar Salim igen i kjole med en piratkennel i lejligheden. Det er abstrakt politisk at give en fuck for diagnose-samfundet, hvor alle er særligt sensitive i stedet for bare at hylde, at nogen kan lide at læse og andre at løbe, og det er konkret venskab, når Sille og Iqbal har hinandens ryg, fordi de er venner forever, som de har skrevet i opgangen.
Jeg synes, at “Superchippen” er endda endnu bedre end “Den hemmelige opskrift”. Fuldt fokus på børnene og deres kamp imod Æselmand og Svinet, politikerne, gentrificeringen, forureningen og for klima, venskab og retten til bare at være enestående og helt almindelige Iqbal.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet