Krop og sjæl
Udgivet 20. jan 2016 | Af: Oskar K. Bundgaard | Set i biografen
Det er de færreste af os, der ikke har kendt en, der nu er borte. Døden er en del af livet, og det eneste, man kan gøre, er at vælge, hvordan man vil håndtere den. Sådan er det også i Polen. I den sorte komedie “Krop og sjæl” introduceres vi til tre mennesker, der på hver deres måde forsøger at undgå at forholde sig til deres personlige tab. Det ender dog med at være noget mere sort end komisk, når selvmord, ensomhed og depression udforskes i så langsomt et tempo.
“Krop og sjæl” har ikke følt sig nødsaget til at inkludere et plot, men nøjes med den navnløse drabschef. I sit arbejde beskæftiger han sig med lig, og i privatlivet hænger konens bortgang som en sort sky over hjemmet. Så i stedet for et plot præsenteres vi for en række situationer, hvor karakterer mødes, snakker, for så at skilles igen. Scener kommer og går, nogle gange efterlader de et indtryk, for det meste ikke. Som dem med datteren Olga, hvis had til farmand kun overgås af hadet til sig selv. Hun indlægges med en spiseforstyrrelse, hvor hun møder den alternative behandler Anna, der igennem terapi med dans og selvudfoldelse forsøger at hjælpe den unge anorektiker. Videre til næste scene.
Sammenlignet med hardcore kunstfilmsnarkomaner, der fascinerede sidder igennem syv timer lange Bela Tarr-film, så minder jeg nok mest om et børnehavebarn med ADHD. Men selv med de beskedne 90 minutters spilletid, så føles “Krop og sjæl” som at sidde og kigge på et ur. Der bruges ofte for lang tid på at sige den samme ting. Vi behøver ikke både se Anna spise alene i sin lejlighed, passe sine potteplanter alene og dele sin seng med sin gigantiske hund for at fatte, at hun er ensom.
Jeg døde dog aldrig af kedsomhed. I løbet af de 90 minutter blev jeg tvunget til at reflektere over de tab og den sorg, jeg selv har mødt i mit liv. Liv og død er bestemt ikke nemme emner at diskutere, men “Krop og sjæl” er ikke desto mindre tankevækkende. Lige meget, hvor kedelig den er.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet