Lady in the Van, The
Udgivet 13. apr 2016 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
”Kan herren undvære et par kroner?” Det kan herren her, men jeg gider ikke at undvære dem til ham. Jeg ved, de går til et par kolde gulddamer – ikke en fornuftig frokost. Alligevel vil jeg nødig undvære ham. ‘Min’ lokale, alkoholiske tigger. Han gør mig og mit kvarter lidt mere street. Et godt værn imod de mange barnevogne. Han må godt være her, bare han ikke kommer så tæt på, som da han pissede lige neden for mit vindue. Han må ikke blive mit problem, tænker jeg så skide usolidarisk. Sådan tænker alle om Maggie Smiths varevogns-posedame i “The Lady in the Van”.
Det er da heller ikke en oprigtig godhed, der gør, at hovedpersonen – forfatteren og virkelighedens Alan Bennett, der spilles af Alex Jennings – inviterer Miss Shepherd til at parkere i sin indkørsel. Hun er et godt emne. Han kan skrive om hende, betragte hende. Han udnytter hende også til at tanke sin egen godhedskonto. Bærer over med den fæle stank, så han kan skrive om damen i varevognen. Hun er nemlig mere spændende end ham. Taler fransk. Tidligere nonne. Og pianist!? Hvordan kan det passe, når hun i dag bare er en gal, gammel dame, der vist er stukket af fra den lukkede?
Det er velvalgt, at Bennett ikke selv er nogen katolsk helgen. Han bider af hende, når der igen ligger afføring i indkørslen. Ingen af dem er perfekte. Langt fra. Derfor opleves de ægte. Alligevel bliver det den betragtede og ikke betragteren, der her er oplevelsen. Mor-komplekser og undertrykt homoseksualitet gør ikke Bennett til en hovedperson, som kan bære. Selv om det sjove greb med at splitte ham op i to personer – den, der lever, og den der skriver – er udmærket udført. Den skrivende samtale, som forfattere har med sig selv, gøres konkret.
“The Lady in the Van” fik mig til at love, at jeg giver de mønter, jeg har på mig, næste gang jeg møder min lokale dranker. Også selv om han bruger dem på to Hof fra kassen. Jeg skal ikke stille krav for min godhed. For bare fordi man er hjemløs, så behøver man jo ikke at juble, fordi du kommer med en hjemmelavet juledessert. Hun bad jo ikke om den.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet