Lammet
Udgivet 2. mar 2016 | Af: Oskar K. Bundgaard | Set i biografen
Nogle steder er så fremmede og eksotiske, at vi næsten kun kender til dem igennem nyhedsindslag og det lejlighedsvise naturprogram. “Lammet” kommer fra Etiopien. Og en vigtig del af dens appel er bestemt, at det i Vesten er sparsomt med fortællinger fra Afrikas Horn. Selv om historien om en ung dreng, der af omstændighederne tvinges til at bo hos fjerne slægtninge, i sig selv ikke blæser bagover, så gør den indsigten i en fremmed kultur alene, “Lammet” værd at se.
Livet blandt de fjerne fremmede slægtninge er krævende og familiens stenhårde overhoved, Solomon, har ikke meget tilovers for Ephraim. Der etableres hurtigt en fast rutine, hvor Ephraim laver mad, Solomon kommer hjem og kalder ham en pige for at udføre kvindearbejde, herefter dingler Ephraim retningsløst rundt i bjergene med sit lam, kommer hjem igen og laver mere mad, men så kommer Solomon og så videre. Rutinen udspiller sig et par gange i nogle forskellige varianter. Det blev også lidt for meget rutine for mig at se på.
Selv om kampen for overlevelse og frygten for tørke altid lurer, er det langt fra det, der er omdrejningspunktet. “Lammet” handler mere om mødet mellem tradition og det moderne. Igennem konflikter som kampen mellem den konservative far og den avislæsende datter eller moderen, der skal vælge, hvorvidt det syge barn skal behandles med medicin eller vievand, viser “Lammet” et hverken ukritisk eller fordømmende billede af et fattigt samfund præget af stærk tro og familiesammenhold.
“Lammet” kan også prale af en sublim billedside, der udnytter det smukke etiopiske landskab til det yderste. De flotte bjerge og skove ender dog med at fremstå, som flot indpakning mere end noget andet, da alt fokus ligger på familielivet og ikke i kampen mod naturen. Det er etioperne og deres kultur, der er det vigtigste og også klart det mest interessante ved “Lammet”. Og selv om jeg ikke nødvendigvis havde lyst til at købe en flybillet til Addis Ababa, følte jeg, at jeg var blevet en lille smule klogere på en lille del af verden og de mennesker, der bor i den.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet