Love & Mercy
Udgivet 8. jun 2016 | Af: Oskar K. Bundgaard | Set i biografen
”I was sittin’ in a crummy movie with my hands on my chin.” Med disse ord begynder sangen “Love & Mercy” som Bill Pohlads biopic om frontmanden fra The Beach Boys, Brian Wilson, er opkaldt efter. Sangteksten handler egentligt om vold i massemedierne, men kom desværre også til at beskrive min egen oplevelse med Pohlads film. Sådan da. For der er faktisk en del at holde i filmen om et af nyere tids største musikalske genier. Der skal bare lige surfes et par halvsløje bølger først for at finde det.
For “Love & Mercy” er en fejring af Brian Wilsons geni, men ikke af manden selv. Vi ser både hans kreative styrker, men lærer også om hans ringe sociale evner, og hvordan han aldrig var meget værd som far eller ægtemand. Desværre er han en af meget få karakterer, der ikke portrætteres som enten fantastisk eller modbydelig.
Det bedste argumentet for at se “Love & Mercy” er Paul Dano og John Cusack, der spiller Brian Wilson i henholdsvis tresserne og firserne. Dano har brugt hele sin karriere på at perfektionerer rolle som den underlige og lettere fortvivlede mand, som ligner, at nogen har lokket ham hen, hvor end han er. Den erfaring bruges til fulde i portrættet af den følsomme og sårbare kunstner. John Cusacks vinkel er helt anderledes. Han spiller rollen, som hvis Raymond fra “Rain Man” havde fået en depression. De to portrætter af den samme kunstner er vidt forskellige, men det ender med at understrege, at vi måske i virkeligheden også havde at gøre med forskellige versioner af Brian Wilson. God pointe.
På The Beach Boys’ debutalbum, “Surfin’ Safari”, findes et nummer, der hedder “Moon Dawg”. Det er instrumentalt og bygget op omkring et fedt surfrock-guitarriff. Desværre valgte man fra bandets side at hælde lyden af tre hunde, der gør, ud over hele optagelsen. Resultatet blev tvivlsomt. “Love & Mercy” lider på samme måde af et par dårlige beslutninger, der ender med at farve hele oplevelsen. Med tiden endte jeg dog med at holde af den ejendommelige “Moon Dawg” på trods af sine fejl. På samme måde har “Love & Mercy” lige præcis nok charme og talent til ikke at være en ‘crummy movie’.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet