Om heste og mænd
Udgivet 17. jun 2014 | Af: paideia | Set i biografen
Island er et land på kanten af civilisationen. Hvad der på denne afsides ø betragtes som provins eller udkant må derfor være ekstremt. Det er det i “Om heste og mænd”. Chokerende ekstremt, forundrende ekstremt og latteranfaldstruende ekstremt. Danske film som “Fri os fra det onde”, “Mørke” og “Frygtelig lykkelig” har skildret provinsen som et dystert og voldeligt sted. Billedet vi her får af Island, er ikke mindre voldeligt og om muligt endnu mere grotesk, men tonen er skiftet fra det dystre til det grinagtige.
Der er oplagt stof til indtil flere, lange universitetsopgaver, der blotlægger det psykoseksuelle drama bag filmens små, finurlige historier, som får meget sjov ud af forholdet mellem heste og mænd – samt hvordan de spejler eller afspejler hinanden. Mest af alt er det dog grotesk underholdende. Filmen dvæler ikke for længe ved de enkelte personer, men hopper veloplagt videre fra den ene groteske, gruopvækkende, vanvittige og hysterisk morsomme historie efter den anden. Centralt for alle historierne er forholdet mellem mænd og deres heste (eller omvendt). Som instruktøren tørt påpeger i et interview, så er vi her så langt mod nord, at kvinderne også er mænd.
Komedien er dog det primære, og her skuffer filmen ikke. Jeg kan ikke huske, at jeg har grinet mere af nogen film i år. Den film, den minder mig mest om, er “Lad den rette komme ind”-instruktøren Tomas Alfredsons “Fire nuancer af brunt”. Begge film har samme overdrevne, kulsorte humor. Men “Om heste og mænd” føles meget mere helstøbt med humoren som en naturlig del af filmens miljøskildring, der aldrig kommer til at virke vrængende.
Hvis man har mod på liderlige heste, traktorulykker, alkoholisme og utallige ridescener, så er “Om heste og mænd” god underholdning for andre end hestepiger. Så tag endelig på hesteryg ud på kanten af den islandske civilisation. Det er sjovere end den danske udkant. Den eneste, der måske ikke griner, er nok den islandske turistminister.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet