På toppen af verden
Udgivet 25. jan 2017 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Disney har sat sig på istronen med “Frost”, hvis bragende musical-showstoppere løftede det ordinære til storsælgende højder. Ind fra siden lister nu “På toppen af verden”, en dansk-fransk co-produktion uden oscarvindende ørehængere, men med noget så eksotisk som en russisk hovedperson. Det er en anderledes, asketisk version om den lille pige i det kolde nord, hvor talende snemænd og nuttede rensdyr er erstattet af videnskabsmænd og svigefulde politikere. En rigtig ‘voksen’-tegnefilm, som man ville kalde det, hvis man fandt tegningerne for smukke og superheltene for fraværende.
Tag ud, og find dig selv, tuder damptoget, vrinsker hesten. Det er ærkeklassisk dannelsesrejse for den klasseblinde burgøjser, der lærer noget om verden uden for vinterhaven. Men også en rejse, der på mange måder er blottet for vilde overraskelser. Vi er tættere på Chekhov end Turtles, og den lidt stive animation gør på “På toppen af verden” til en nærmest tilbageholdt oplevelse. Når hele plottet så samtidig kredser om en uinteressant families kamp for at bevare kontakten til zarens kabinet, kan indlevelsen til tider langsomt sive.
Katastroferne er et godt indspark, fordi “På toppen af verden” ellers kunne beskyldes for at være en ren visuel bedrift. Omend en stor en af slagsen. Den unikke streg ligner en mellemting mellem romantisk maleri og computerspillets cell-shadede grafik. Figurerne bevæger sig i stillestående, men æstetisk skønne tableauer. Skyggerne er tegnet hårdt op, og de brede pastelflader har voldsomme kontraster. Sankt Petersborg fremstår som en gylden eventyrby gennemskåret af stålgråt vand, mens Nordpolens sygeligt grønne isvægge sjældent har tårnet sig mere skræmmende op.
Hvis der sidder nogle forældre og er klar til at lade “Frost” gå, kunne man måske lokke med en anderledes isprinsesse. Én, der kan lære fra sig om polarekspeditioner og proletarer, binde knob og bage beskøjter. “På toppen af verden” er en nydelse at se på og gengiver levende følelsen af en arktisk vind, der piver gennem skærmen. Desværre er dens karakterer nogle gange næsten lige så kolde. Måske det kunne give varmen at synge en sang?
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet