Peter Pedal (dansk tale)
Udgivet 4. aug 2006 | Af: Benway | Set i biografen






Peter Pedals bedrifter er beskrevet i syv bøger skrevet og tegnet af H.A. og Margret Rey. De udgør et af de største navne i børnebogslitteraturens kanon. En filmatisering af bøgerne har været undervejs siden 90’erne og er nu omsider blevet realiseret. Det er der kommet en dejlig og hjertevarm historie ud af.

Dybt i Afrikas jungle finder han dog ikke statuen, men derimod blot en lille og tilsyneladende ligegyldig amulet. Til gengæld møder han den nysgerrige Peter Pedal der straks kaster sin kærlighed på Ted og uset følger med ham hjem. Hjemme igen opdager Ted dog at Bloomsberry har misforstået ham og har bekendtgjort for alverden, at Ted medbringer statuen. Museets ruin står lige for døren og det bliver op til Ted og Peter at finde en løsning, og helst inden Peter Pedal har forsaget alt for store ulykker i byen.

Frygten for at en Peter Pedal filmatisering ville udvikle sig til en sjælløs moderne animationsfilm, med MTV klipning, hurtige jagtsekvenser og små-uartige dobbeltbetydninger, har til al held været overflødig. Filmen forsøger ikke at tilfredsstille hele familien, men er derimod sikkert målrettet et børnepublikum, selvom man skal være meget hårdhjertet for ikke at blive bare en smule charmeret af den søde historie.







Selve plottet om statuen er blot en undskyldning for at bringe Peter Pedal i så mange situationer som muligt hvor han kan bringe kaos til den fredelig by, og hvor manden med den gule hat kan stæse efter ham for så vidt muligt at redde stumperne. Alle disse optrin – som er lige ud af bøgerne – er udført upåklageligt med vid og humor. Der hvor filmen er knap så velfungerende, er hvor historien går ud over bøgernes verden, og fortæller en overordnet historie. Den forbliver temmelig uvedkommende.
Peter Pedal selv siger ganske vist ikke et ord undervejs, men det er nu heller ikke nødvendigt, for med hans udtryksfulde ansigt, er selv de mindste næppe i tvivl om hvad han tænker i enhver situation. Hans uskyldige væsen gør det vanskeligt ikke at blive besnæret og tænke tilbage på dengang hvor det stadig var evigt sjovt at male på væggene – særligt hvis man vidste man ikke måtte.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet