Skønheden i alting
Udgivet 22. dec 2016 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Her i juletiden står det klart. Reklamefolk er vor tids store profeter, forkyndere af markedsevangeliet, som det skrevet står på en sølvskinnende computerskærm. I den aller- allerførste scene af ret rædsomme “Skønheden i alting” bliver Will Smith introduceret som manden, der kan sælge alt. Hans store hemmelighed? Giv dem død, tid og kærlighed. Tyg lidt på den. Vi skal forstå, at det at markedsføre et produkt, ikke er et job. Det er en kunstform, der kræver forfinet vrøvleri og villighed til at lyve i lilla silkeskjorter. Hvor utroligt det end lyder, kan ikke engang Will Smiths gadedrengesmil sælge så store løgne. Død, tid og kærlighed…
Howard er først og fremmest sur og indelukket, og det kan man ikke have gående rundt i et åbent kontorlandskab af ulønnede praktikanter og tavler med farvestrålende slogans for krydstogtskibe. Problemet er, at firmaets kunder forsvinder, fordi det selvfølgelig kun er Will Smith, der er genial. Partneren Edward Norton står i en ret konstrueret knibe, pengeløs på grund af skilsmisse og snart arbejdsløs, fordi hans ven er begyndt at skrive breve til døden, tiden og kærligheden. I stedet for at bruge dem til markedsomvæltende reklamer.
Det bliver altså ikke mindre flyvsk efter de indledende meditationer over livet og døden og vigtigheden af lækre produkter. Will Smith okser rundt på en retro-cykel til tonerne af klimakserende amerikaner-indie. Vi skal til sorggruppemøder og nævne datterens navn, og vi skal se halvdelen af castet bokse med dødelige sygdomme. Alt sammen mens vi bevæger os frem mod et forudsigeligt dobbelt-twist, der, da det endelig kommer snublende, fiser ud som en træt julemandsballon. Ja, “Skønheden i alting” er en spekulativ julefilm i ånden fra “Det er herligt at leve”, uden et gran af klassikerpotentiale.
“Skønheden i alting” fisker efter sympati i helt uhørt grad. Og som derfor ender med aldrig at få den. Will Smith, Edward Norton og mange flere gode kræfter mukker rundt i en tyk, sød sovs af livskrise med familieproblemer til uden på noget tidspunkt at videregive en form for indsigt. Bare tomme følekalorier og salte tårer. “Skønheden i alting” byder hverken på særlig meget død eller særlig meget kærlighed. Og din tid, den får du aldrig igen.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet