VVitch, The

InstruktionRobert Eggers

MedvirkendeAnya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie

Længde92 min

GenreGyser

IMDbVis på IMDb

I biografen04/05/2017


Anmeldelse

The VVitch

6 6
Forheksende, fænomenal gyser.

’What went we out into this wilderness to find?' spørger faderen, William, resten af landsbyen, inden han tager sin familie langt væk. Ud til skoven. I landsbyen fandt William og familien ingenting. Men ude i skoven finder William og familien en ubeskrivelig ondskab. Landsbyen kunne ikke svare på Williams spørgsmål. Det kan jeg: I fandt den uhyggeligste film længe!

Hvordan finder man så sådan en? Man tager en hytte. Så tilsætter man en mørk skov og en dvælende ondskab. Så har man et setup som fra “Evil Dead” og “Cabin Fever”. Men i denne hytte er der ikke splat, vold, virus, dæmoner og uhyrer. Her er der kun en sort ged, en hare og en ravn. De hvæser ikke forbandelser. De angriber ikke i ren blodrus. De bare hopper og flyver rundt om familien. Men bag deres øjne hviler det onde. Blot deres tilstedeværelse i skoven og ved hytten er nok. Hvis Djævelen selv hed Jens Hansen, så ville dette være hans bondegård.

Det hele er så ildevarslende, at jeg næsten ikke kunne være i min krop. Det hele er så ondt. Vejret er gråt. Solen skinner aldrig. En tyk tåge siver ud af skoven og lægger sig som et tæppe omkring markerne, hytten og familien. Der er noget, der vil dem ondt. Caleb farer vild og drejer om sig selv inde i skoven. Han skriger efter søster Thomasin. Men mørket bliver bare tættere og mere knugende om den unge dreng. Imens skriger strygere og et kor af heksekvinder forbandelser mod knægten. Jeg skal altså ikke i skoven foreløbigt.

Familien ved ikke selv, hvad der sker. Det går ikke kun udover den enkelte, men hele familiestrukturen. “The VVitch” er ikke kun en gyser om kampen imod ondskaben, men også et familiedrama. Når ulykken rammer, hvem er så den skyldige? Hvem er heks, og hvem kan komme til Guds rige med god samvittighed? Det værste, der kan ske for familien, er at betvivle troen. Det er en rædsel for dem. Den rædsel smitter ud gennem lærredet.

Hvorfor denne ondskab rammer familien er et mysterium. De skyder skylden på deres synder. Caleb kigger efter sin søsters kavalergang. Det må man ikke for Gud. William lyver for sin kone. Det er forbudt. Men er det nu også årsagen til forfærdelighederne? Måske er det i virkeligheden det fordærvede korn? Hallucinerer de? “The VVitch” får mig ikke kun til at knuge armlænet i rædsel. Den aktiverer hjernen. Jeg kan ikke vende hovedet væk i rædsel. Det er ikke “Evil Dead”, hvor årsagen er læst som en åben Necronomicon. Jeg må løse mysteriet om heksen, ondskaben og den stakkels familie.

“The VVitch” er en blik ind i et gudfrygtigt liv i 1600-tallet. Omgivelserne og sproget er en ekstra indlevelsesfaktor. Når stemningen så samtidig er så skræmmende, så kan jeg ikke andet end at blive fanget. “The VVitch” er en af de uhyggeligste film i meget lang tid. Tak, fader William, fordi du fandt den.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

“The VVitch” foregår i 1600-tallets New England, et barsk vildnis, hvor børn ikke lever længe, og troen på Gud er det vigtigste i tilværelsen. En puritansk bondefamilie bliver bandlyst fra kolonien på grund af uoverensstemmelser af fortolkningen af Det Nye Testamente og søger derfor eksil i udkanten af en i folkemunde forbandet skov, langt væk fra civilisationens tryghed. Pludselig en dag forsvinder den nyfødte Sam lige foran næsen af teenagedatteren Thomasin. En ulvs værk spekulerer moren Katherine. Eller er det måske én af de hekse, der ifølge rygterne holder til dybt inde i skovens mørke, der har taget Sam? Paranoiaen tiltager gradvis hos den desperate familie, da også sønnen Caleb forsvinder sporløst i skoven, og familiens tvillingepar begynder at beskylde deres søster Thomasin for at være heksen bag.