Der er nok nervepirrende spænding i “Operation Argo” til at tvinge seeren helt ud til kanten af sædet, men til sidst går spændingen fløjten takket være den ekstreme og lettere frastødende nationalisme, der gennemsyrer filmen. Amerikanerne er rendyrket gode, hæderlige og retfærdige helte. Iranerne er onde, brutale og sadistiske slyngler. Denne anmelder er bestemt ikke tilhænger af destruktiv fanatisme, men det er på den anden side heller ikke ligefrem en fornøjelse at se, hvordan USA her bliver fremhævet som en ufejlbarlig helgen, der endda var storsindet nok til at give al æren til Canada.

Når slutscenen foregår i en baghave med det amerikanske flag svævende i vinden, er det svært ikke at sidde tilbage med himmelvendte øje. Og som om, det ikke var nok, serveres vi til slut også for en højtravende voiceover af den daværende præsident Carter, der nærmest klinger som en parodi på sig selv. Og dette er rigtig, rigtig ærgerligt, for “Operation Argo” kunne have været en eminent spændingsfilm – den bliver bare mudret til i alt for meget patriotisk nonsens.

Læs hele anmeldelsen her

Gravatar

#41 McPeter 11 år siden

'Argo' er en voksen thriller uden brug af nemme virkemidler som biljagter, skududveksling, eksplosioner osv. Den omhandler gidselstagningen af 6 diplomater i Iran 1979, samt det fantasifulde redningsforsøg hvor de skulle forsøge at udgive sig for at være et film-crew på en opdigtet sci-fi film. Ben Affleck har både hovedrollen som deres 'extraction specialist', men har også instrueret filmen på fornem vis. Argo holder en god spændingskurve hele vejen igennem og især slutningen er nervepirrende. Manuskriptet er velskrevet og replikkerne er fantastiske - der var mange fine formuleringer undervejs, som holder filmen på et mere muntert niveau end emnet egentligt burde diktere. Det er et virkeligt godt cast de har fået sammensat, med mange dygtige kendte ansigter. Man skal dog være forberedt på at filmen er en smule ensidig i sin patriotiske fremstilling af USA, men bortset fra det er det en fremragende film, som formentligt vinder et par Oscars. Vil bestemt anbefale den. 5 / 6
Mit film site: http://www.filmtips.dk/
Gravatar

#42 MMB 11 år siden

Jeg glemte lige en vigtig pointe i min anmeldelse. Når man som seer kan få indtrykket af, at mange af iranerne umiddelbart virker fjendtlige og usympatiske, så skyldes det jo også hovedpersonernes usikkerhed omkring deres egen situation. Oprørerne er jo ikke identificerbare, men derimod en "usynlig" fjende, så når vores hovedpersoner bliver vist gennem byen af kulturministeren, så er det naturligt, at enhver iraner bliver mistænkeliggjort som en potentiel oprører, der kan slå dem ihjel hvert øjeblik, det skal være. For det er sådan vores hovedpersoner har det.
Gravatar

#43 Rob801 11 år siden

V

bjarke (9) skrev:
wimmie (8) skrev:
bjarke (5) skrev:


- BTW, så spiller Affleck vel en evakueringsekspert, ellers ved jeg ikke lige hvad en "eksfiltreringsekspert" er - og så hedder han ikke Anthony, men Tony Mendez :)


Er Tony ikke bare en forkortelse af Anthony?


- Han kaldes så vidt jeg husker ikke andet end Tony i filmen - og hvis det er en forkortelse, må det være af Antonio :) http://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Mendez
Den er god nok. Tony er (også) en meget kendte afkortelse af Anthony i nord amerika... Havde selv flere venner som hed Anthony men jeg aldrig kaldt dem andet en Tony, lige som min bror hedder William men alle kalde ham for Bill eller Billy. Her i DK hedder min søn Timothy men det fleste af hans venner kender ham bare som Tim og er måske en gang klar over at han hedder Timothy, så kan jeg ikke se noget mærkeligt i at han er kun kald for Tony i filmen ;)... (som jeg glæde mig meget til at se).
http://en.wikipedia.org/wiki/Anthony
Gravatar

#44 jessup 11 år siden

Filmen er ok men er for på listen over en af de mest uniteressante oscarvindere for bedste film nogensinde. Jeg er dog forholdsvist afvisende overfor at Iranerne er gennemgående dårligt præsenteret i filmen - det er immervæk en revolution og amerikanerne har støttet en tyran som også nævnes i filmen. Filmen er patriotisk men på den forholdsvist stilfærdige måde og umiddelbart(måske den kræver en nærmere læsning af mig) ikke på Iranernes beskostnng.

3-4/6
This is just until June
Gravatar

#45 Ispep 11 år siden

#44

Jeg synes det er en af de mere herlige vindere i nyere tid. Ja ja, du kan sikkert finde på flere originale projekter, men sikkert ikke ret mange der er ligeså helstøbte og perfekt pacede film jeg længe har set. Det er klassisk amerikansk, når det er bedst. Ved første øjekast fandt jeg den virkede en kende unuanceret, men det blev hurtigt gjort til skamme, da jeg egentlig synes Affleck finder ind til kernen af problemet og afviger med at pege fingre. Samtidig synes jeg også humoren fungerer optimalt.
Gravatar

#46 jessup 11 år siden

Ispep (45) skrev:
#44

Jeg synes det er en af de mere herlige vindere i nyere tid. Ja ja, du kan sikkert finde på flere originale projekter, men sikkert ikke ret mange der er ligeså helstøbte og perfekt pacede film jeg længe har set. Det er klassisk amerikansk, når det er bedst. Ved første øjekast fandt jeg den virkede en kende unuanceret, men det blev hurtigt gjort til skamme, da jeg egentlig synes Affleck finder ind til kernen af problemet og afviger med at pege fingre. Samtidig synes jeg også humoren fungerer optimalt.


Jeg vil også medgive at den har humor og et plot der ikke er dårligt udført - men ikke bedre udført end at jeg også hepper lidt på Iranerne:)

Nu havde Amour ingen chance for at vinde i den kategori men jeg kan næsten ikke huske at der har været et mere uretfærdigt snub.
This is just until June
Gravatar

#47 Ispep 11 år siden

#46

Den har ihvertfald ikke travlt med at hylde hverken CIA, Hollywood eller optøjerne, så jeg synes egentlig Affleck har gjort det eneste rigtige i denne (skøre) historie, der virkelig var medrivende og spændingsfyldt. Jeg sad på kanten af stolen ved klimakset, og det er der altså ikke mange instruktører nu om dage der kan iscenesatte en neglebidende klassisk spænding.
Gravatar

#48 dslacker 11 år siden

Den "neglebidende klassisk spænding" som du (og andre) snakker om er jo så bare total fiktion og har intet med de faktiske begivenheder at gøre. Den sidste halvdel af filmen er ren opdigtning, hvilket gør at den efter min mening falder til jorden med et klask.
En film som Alle præsidentens Mænd, holder sig pænt meget til virkeligheden, men er stadig spændende...
Have You Got The Will To Be Weird - IMDB Profil:
http://www.imdb.com/mymovies/list?l=18871440
Gravatar

#49 Lord Beef Jerky 11 år siden

#48 ikke fordi jeg selv er alt for tosset med Argo, men hvad pokker er det for et argument? Alle mine favoritfilm er ren fiktion!
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"
Gravatar

#50 Ispep 11 år siden

Kan ikke være mere ligeglad hvor meget der er opdigtet eller ej. Er godt klar over at der smides ekstra pinde på bålet mod slut i spændingensnavn, men det gør så absolut intet. Det virker.

Skriv ny kommentar: