Operation Argo
Udgivet 8. nov 2012 | Af: NadiaRegitze | Set i biografen
“Operation Argo” er den seneste film af Ben Affleck, der gav os den fremragende “Gone, Baby, Gone” og den noget middelmådige “The Town”. Selvom hans seneste opus er bedre end sidstnævnte, er der desværre langt til det høje niveau i debuten, idet “Operation Argo” starter lovende, men langsomt drukner i kvalmende patriotisme.
“Operation Argo” leverer et alt for ensidet og næsten propagandaagtigt portræt af krisen i 1979. Selvfølgelig skal uskyldige mennesker ikke dømmes til døden af iranske fanatikere, men det havde klædt filmen, hvis den havde haft modet til at inddrage hele baggrundshistorien. Det faktum, at USA dengang beskyttede en krigsforbryder, bliver næsten ikke nævnt i andet end en enkelt scene, hvor kernen i sagen bliver viftet bort med en kommentar om, at hvis man hjælper USA, skal man ikke stilles for retten i andre lande. Vil det sige, at hvis man er ven af USA, kan man være lovløs? Det kan være, at der findes en helt fornuftig forklaring på alt dette, men den bliver ikke leveret i “Operation Argo”, og dét i sig selv efterlader en lidt dårlig smag i munden. Nationalismen er i højsædet, autenticiteten er mere nedprioriteret.
Synd og skam, for næsten alt andet i filmen fungerer. Spændingen i filmens sidste scener er enormt intens takket være en effektiv kombination af grovkornede billeder, rystende kameraføring (men ikke for rystende, heldigvis) og dramatisk underlægningsmusik. Her viser hovedrolleindehaver og instruktør Ben Affleck, at han sagtens kan lave en eminent omgang filmhåndværk. Hvis han bare havde holdt sig for god til at promovere USA på en helt overdreven, utroværdig og utidig facon, ville “Operation Argo” have været en helt anden – og langt bedre – film.
Der er nok nervepirrende spænding i “Operation Argo” til at tvinge seeren helt ud til kanten af sædet, men til sidst går spændingen fløjten takket være den ekstreme og lettere frastødende nationalisme, der gennemsyrer filmen. Amerikanerne er rendyrket gode, hæderlige og retfærdige helte. Iranerne er onde, brutale og sadistiske slyngler. Denne anmelder er bestemt ikke tilhænger af destruktiv fanatisme, men det er på den anden side heller ikke ligefrem en fornøjelse at se, hvordan USA her bliver fremhævet som en ufejlbarlig helgen, der endda var storsindet nok til at give al æren til Canada.
Når slutscenen foregår i en baghave med det amerikanske flag svævende i vinden, er det svært ikke at sidde tilbage med himmelvendte øje. Og som om, det ikke var nok, serveres vi til slut også for en højtravende voiceover af den daværende præsident Carter, der nærmest klinger som en parodi på sig selv. Og dette er rigtig, rigtig ærgerligt, for “Operation Argo” kunne have været en eminent spændingsfilm – den bliver bare mudret til i alt for meget patriotisk nonsens.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet