Af: Morten Vejlgaard Just | Udgivet: 2014-03-30

Danmarks største festival for fiktionsfilm står for døren. Men programmet på CPH PIX – der afholdes fra d. 3. til d. 16. april – tæller 150 film. Hvad skal man se? Vi har udvalgt 10 film, du bare må se på festivalen – ellers får du måske aldrig chancen igen for at se dem i biografen.

Hittet: “Snowpiercer”

Skal du kun se én film på årets festival, så bør det nok være denne amerikansk-koreanske sci-fi-action-basker, der er en blodig blanding af “The Matrix” og “Brazil”. Filmen vises kun én gang på festivalen. Til gengæld så sletter CPH PIX for en stund sit CPH og sætter den op i 12 biografer spredt over hele landet d. 9. april. Handlingen er herligt simpel. Alle er døde på nær menneskene i ét tog, der er delt op imellem de rige forrest i toget og de fattige bagerst i toget. De er de fattige utilfredse med – fremad, revolution!Den klamme (og sjove): “Dead Snow: Red vs. Dead”

Elskede du nazi-zombierne fra kulthittet “Død snø” i 2009, så er der ingen vej udenom opfølgeren. Heller ikke for den eneste overlever, Martin, der igen skal kæmpe med drabelige zombier – denne gang kommunist-zombier – i det ellers idylliske Norge. Kitsch og “Star Wars”-referencer fyger igennem de golde og kolde norske fjelde, imens Martin bare forsøger at overleve.Klassikeren: “Frygtens pris”

Du kender ham sikker bedst for filmene “Ekcorsisten” og “The French Connection”, men faktisk så mener æresgæsten på årets festival – William Friedkin – selv, at den her sprængfarlige thriller fra 1977 er hans bedste. Plottet er simpelt: Dynamit skal transporteres fra A til B – bare det ikke sprænger! Du kan se den i en nyrestaureret udgave på festivalen, som en del af en hel serie af Friedkins bedste film.Den lokale: “Copenhagen”

Det er altid sjovt at høre, hvordan udlandet opfatter os her i Danmark. Et udenlandsk blik fortæller en anden historie. Tænk bare på Woody Allen i Barcelona eller Richard Linklater i Wien. Canadiske Mark Raso tilbyder nu et blik på København fra en outsiders perspektiv her i sin romantiske ungdomsfilm med hovedstaden som ramme. Skal du have den fuldt autentiske oplevelse, så kan filmen også ses på en open air-forestilling centralt i København.Nørden: “Raiders of the Lost Ark: The Adaptation”

Har du nogensinde elsket en film så meget, at du har haft lyst til selv at lave den? Det havde tre venner i 80’erne, hvor de lavede deres egen version af Steven Spielbergs første film om Indiana Jones. Filmen er siden blevet et kulthit med hjælp fra Tarantino-skuespilleren Eli Roth. Så er du stolt, erklæret filmfan- og nørd, så er der ingen vej udenom den her kærlighedserklæring til filmmediet – fra fans til fans.Den syrede: “For Those in Peril”

Vandrørerne taler allerede om den som en af favoritterne i hovedkonkurrencen, New Talent Grand Pix. Filmen er for dig, der kan klare dig uden plot, men med masser af stemning. Med sin billeddigteriske form er den i familie med en tidlig Terrence Malick, og selvom historien om en lillebrors sørgende tab af sin storebror måske lyder normalt, så er den en af den der slags film, du aldrig helt har set magen til.Talentet: “Blind”

Norske Joachim Trier er et af de største instruktørtalenter overhovedet. Han er desværre ikke på årets PIX, men det er derimod hans faste manuskriptforfatter, Eskil Vogt, der er udtaget til festivalen med sin debutfilm om en blind kvinde. Er den bare halvt så god som Triers “Reprise” eller “Oslo 31. august”, så er den et kig værd og cementerer det norske filmmiljøs nye status som det mest spændende skandinaviske filmland.Den cool: “Stranger by the Lake”

Flere kritikere havde den blandt årets bedste film i 2013, men har altså ikke fundet vej til almindelig biografdistribution i Danmark. Den er fransk, den er cool, den er en slags thriller og ret erotisk. Det hele bundet sammen af et mord. Hvis du skal være blandt de hippe på årets festival, så får du klare pluspoint, hvis du kan fortælle, at du har set Alain Guiraudies “L’Inconnu du lac” – de seje bruger originaltitlen.Instruktøren: “The Zero Theorem”

Terry Gilliam. Se den derfor. “Brazil”, “12 Monkeys” og “Fear and Loathing in Las Vegas” er grunde nok til, at man altid bør give Terry Gilliam en ekstra chance. Syret sci-fi i omvendtland er hans speciale og med Christoph Waltz som hovedrolle, så er denne sidste-øjebliks-tilføjelse til årets program et must see for alle, der har den gode Monty Python-galning kær.Den euforiserende: “El Topo”

PIX anbefaler selv, at du ser den sammen med et euforiserende indtag. Instruktør Alejandro Jodorowsky er da også kendt som filmverdenens helt store særling. Et slags manglende led inden for film. Gennembrudsfilmen her er da heller ikke helt, som vi andre tænker, at en film burde være. Filmen er fra 1970, og er da også spækket med alt det, du forbinder med det årti. Sex og spiritualitet er der masser af i denne psykedeliske kultwestern, der nu kan ses på den store skærm.

Gravatar

#1 Mikkel Abel 8 år siden

For søren hvor er jeg træt af, at ikke kunne deltage! "The Raid 2" kunne nok også være nævnt! :)
I saved Latin. What did you ever do?
Gravatar

#2 Rust Cohle 8 år siden

Glæder mig meget til at se Friedkins "Sorcerer", genindspilning af Clouzots "La Salaire de Peur". Jeg har meget svært ved at se Friedkins version kunne trumfe Clouzots mesterværk, men et Friedkins "Heavens Gate" projekt, som har fået "genoprejsning", skal så absolut ses.
I think it's safe to say, that nobody here is gonna be splitting the atom, Marty!
Gravatar

#3 The-new-meister 8 år siden

Snowpiercer var en helt fantastisk film:)

Skriv ny kommentar: