Af: mathiasfolsted | Udgivet: 2014-03-24

Marvels tegneserieunivers har siden starten på århundredet fundet betydelig succes på det store lærred. Faktisk er Stan Lees ikoniske helte blevet så populære, at Marvel Studios i 2008 selv begyndte at producere spillefilm, der tilsammen udgør et samlet univers og historiens tredjebedst sælgende film-franchise. I anledningen af studiets seneste udgivelse, “Captain America: The Winter Soldier”, får du her listen over de fem bedste film baseret på Marvel-materiale.


5. “Hulk

Ang Lees 2003-filmatisering af historien om den grønne Hulk blev ganske vist en økonomisk skuffelse, men filmen i sig selv fejler bestemt ingenting. I historien følger vi videnskabsmanden Bruce Banner, der efter et uheld med gammastråling må lære at styre sit temperament, som under den rette mængde provokation forvandler ham til et frygtindgydende grønt monster. Plottet lyder måske nok som skelettet for enhver superheltefilm, men Lees fortolkning er forbavsende jordnær og karakterbunden, og den prioriterer hovedpersonens indre konflikter og ydre relationer langt højere end effekter og meningsløs action. Det gør den langt mere sofistikeret og medrivende end så mange andre af dens artsfæller.



4. “The Wolverine

Jærven rejser til Japan i James Mangolds formidable forsøg på at puste nyt liv i karakteren efter den middelmådige “X-Men Origins: Wolverine” fra 2009. Og man må sige, at instruktøren bringer Logan tilbage i topform. Hugh Jackman har aldrig været mere overbevisende i rollen – måske på grund af den uventede karakterrealisme, der ulmer under det ellers urealistiske plot. Det store stykke kød er nemlig blevet menneskeligt, og hans følelser og valg er så logiske, som de nu engang kan være, givet filmens ekstraordinære præmis. De kunstneriske valg og tekniske virkemidler er langt mere subtile end forventet, og så har æstetik og plot fået en gevaldig opgradering, så der ikke blot leveres solid underholdning, men også noget så fantastisk som stof til eftertanke.



3. “Captain America: The First Avenger

I denne billedskønne filmatisering om den magre og kejtede Steve Rogers, der forvandles fra superskvat til supersoldat, bliver New Yorks skyskrabere til en forveksling udskiftet med nostalgisk arkitektur fra 1940’ernes Amerika, hvilket fungerer forbavsende godt. Selve ideen om en patriotisk og stjernebeklædt ridder har altid været betragtet som lidt småkomisk, men takket være Joe Johnstons kyndige blik for detaljen og uhøjtidelig humor, ender slutproduktet som en forfriskende og opfindsom milepæl for Marvel. Filmen bryder med den traditionelle formular for popcornunderholdning og bevæger sig ind på et satirisk område, hvor superhelten sættes i kontekst til det samfund, som skabte ham, hvilket gør filmen til en af franchisens mest interessante.



2. “Spider-Man 2

Det kan godt være, at Sam Raimi allerede havde opnået massiv succes med sin første spillefilm om den nørdede edderkoppemand, men efterfølgeren er et af de sjældne tilfælde, hvor fortsættelsen faktisk overgår originalen. Skurken er mere kompleks, helten har mere på spil, og dramaet når hidtil usete højder. Dertil kommer, at den sublime kameraføring og de knivskarpe, computerskabte kompositioner skaber aktionsekvenser, der i dag stadig er blandt de mest sindsoprivende og spektakulære inden for genren. Filmen opfylder med andre ord alle de kriterier, der er tilstede i en vellykket fortsættelse.



1. “Iron Man

På førstepladsen finder vi filmen, der satte gang i tandhjulet og gjorde Marvel til en af filmbranchens helt store. Der er selvfølgelig tale om Jon Favreaus bud på historien om den rige, excentriske og flabede mangemillionær Tony Stark – bedre kendt som Iron Man. En film, der med dens farverige CGI, pikante humor og ubesværede stil stod i stærk kontrast til Christopher Nolans genredefinerende “The Dark Knight”. Ikke desto mindre har den vist sig at være mindst lige så indflydelsesrig og populær, hvilket selvfølgelig skyldes den sprudlende, flamboyante og karismatiske præstation fra Robert Downey Jr., der nærmest egenhændigt har sat tonen og vist vejen for alle fremtidige Marvel-film. I hans selskab er man garanteret kongelig underholdning fra start til slut, og det bedste er, at man ikke engang behøver at være den mindste smule interesseret i superheltegenren for at nyde hvert eneste øjeblik af dette brag.

Gravatar

#161 BN 10 år siden

Ispep (156) skrev:
Nu skal du heller ikke tage det ilde op, altså.


Det gør jeg heller ikke. Men jeg kan huske, at både Fridag og DU SELV tog det ilde op engang for nogle måneder siden, da JEG var sur og urimelig og kaldte jer to "fjolser", hvilket var både dumt og unødvendigt.

Så måske skulle mindst den ene af jer veje sine ord lidt bedre. Ikke fordi jeg ender med at blive fornærmet, men bare sådan rent principielt, så I ikke virker dobbeltmoralske.
http://beautifulnight.aurovine.com/
Gravatar

#162 BN 10 år siden

SublimeKen (159) skrev:
#157

Jeg kommenterer bare det jeg objektivt ser. Jeg ønsker ikke at se nogen gøre sig selv til grin eller spilde deres tid, hvis de i stedet kunne være effektive individer der kun siger det der er nødvendigt at sige og gør det der er nødvendigt at gøre, da dette også oftest reflektere hvordan de gør tingene i resten af deres liv. Jeg er muligvis biased på det punkt, men jeg vil gerne gøre alle mennesker så effektive som muligt.


Okay, fint nok. Det skal du såmænd ikke høre for. Det er da i orden, at du har det sådan.

Med hensyn til "hvordan [jeg] gør tingene i resten af [mit] liv", så har jeg som den læse- og skrivehest jeg er, altid været analytisk anlagt. Det betyder, at jeg i de senere år af mit nu 48 år lange liv har fået evnen til overfor mig selv og andre at sætte ord på, hvorfor jeg synes og mener og føler som jeg gør, og hvad det er der rammer plet og ikke gør det hos mig i forbindelse med film og musik. Tidligere i mit liv var dette mere noget ubevidst hos mig, idet jeg ikke kendte mig selv ligeså godt som idag.

Men samtidig er jeg aldeles ligeglad med, om nogen synes, at jeg er til grin eller spilder min tid. Hvis noget interesserer mig, kan det i mine øjne aldrig være tidsspilde. Jeg har mine meningers mod og lader mig ikke intimidere til at ændre eller tilbageholde mine synspunkter bare for at tækkes andre mennesker.

Folk må for min skyld betragte mig som en fanatiker og en afsindig nar ... det er uden betydning for mig, og jeg kan alligevel ikke lave om på deres mening - det kan de kun selv.

Jeg skriver her i forummet, fordi det er interessant, sjovt og afslappende. Men selvfølgelig første og fremmest fordi FILM er en af mine største interesser her i tilværelsen.
http://beautifulnight.aurovine.com/
Gravatar

#163 Lord Beef Jerky 10 år siden

Fridag, det er nemlig Endgame! Den fedeste plakat nogensinde lavet til en film!
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"
Gravatar

#164 Doom 2: Hell on Earth 10 år siden

Kyllingebenet (136) skrev:
Pas nu på, I ikke bliver alt for brune om munden.


EDIT:Red.
Doctor Last Warning

Skriv ny kommentar: